ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μητρόπουλος για αναδρομικά: «Βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης - Ασκεί πιέσεις σε δικαστές»

Μητρόπουλος για αναδρομικά: «Βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης - Ασκεί πιέσεις σε δικαστές»
«Ψυχρολουσία» με τα δώρα στο Δημόσιο

Τι αναφέρει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για συνταξιούχους και μισθωτούς Δημοσίου - Το δώρο γίνεται... επίδομα και μειώνεται σε 250 και 300 ευρώ.

Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για την κρυφή «βόμβα» ενδεχόμενης επαναφοράς των Δώρων σε συνταξιούχους και σε μισθωτούς του Δημοσίου, με ποσά ακόμη και της τάξης των 250 και 300 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τα 800 και τα 1.000 ευρώ ετησίως που έπαιρναν πριν την κατάργησή τους το 2013.

Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Παίζονται διάφορα βρώμικα παιχνίδια σε βάρος των συνταξιούχων» τονίζει ο κ. Μητρόπουλος καθώς όπως αποκάλυψε στο Newsbomb.gr «η κυβέρνηση πιέζει ακόμα και τα Δικαστήρια να ακολουθήσουν τη δική της άποψη. Η απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου (1388/11-11-2018) λέει ότι μπορούν οι συνταξιούχοι και χωρίς τα δώρα αλλά ταυτόχρονα αναφέρερει ότι μπορεί η Κυβέρνηση αντί για το δώρο των 800 ευρώ (400 - δώρο Χριστουγέννων και 400 δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) να δώσει και κάτι μικρότερο ανα συνταξιούχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι στο μέλλον δεν θα είναι στη δικαιοδοσία των δικαστών να ορίσουν πόσα θα είναι τα Δώρα, αλλά των κυβερνήσεων, με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Αντίθετα, εκεί που οι δικαστές έχουν πλήρη δικαιοδοσία είναι στο να κρίνουν αν οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και εφόσον κριθούν ως τέτοιες, τότε όσοι έχουν ασκήσει προσφυγές θα πρέπει να πάρουν πίσω αυτές τις περικοπές γιατί τους επεβλήθησαν κατά παράβαση του Συντάγματος.

«Μέσα από αποστροφές της απόφασης (1388/11-11-2018) η κυβέρνηση "παίζει" με την ιδέα του να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά αλλά όχι στη βάση των αποφάσεων που τους δικαιώνουν αλλά σε πολύ μικρότερα μεγέθη» αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ήδη από τον Ιούνιο του 2015 ότι οι περικοπές Δώρων στις συντάξεις και οι μειώσεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου Μνημονίου του 2012 είναι αντισυνταγματικές διότι δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς από μελέτες και δεν έγιναν με αναλογικό τρόπο στους συνταξιούχους.

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τα δικαστήρια να δικαιώνουν συνταξιούχους για τις παράνομες περικοπές από τον Ιούνιο του 2015 ως και το 2018 η επαναφορά Δώρων από εδώ και στο εξής αν θα γίνει δεν θα είναι στα 800 ευρώ για τους συνταξιούχους ούτε στα 1.000 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους ακριβώς επειδή καμιά κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται να επαναφέρει το ποσό αλλά μπορe;iνα θεσπίσει πολύ λιγότερα με την επίκληση του κινδύνου εκτροχιασμού των οικονομικών του κράτους.

Τέλος ο γνωστός καθηγητής, μέσω του Newsbomb.gr απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να αφήσει τους εμπαιγμούς προς τους συνταξιούχους και να υλοποιήσει πλήρως τις αποφάσεις των Ανώτερων Δικαστηρίων. «Αντί να δώσει τα αναδρομικά σε ένα έτος, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας, να τα δώσει στους δικαιούχους σε βάθος χρόνου. Αρκεί να τα επιστρέψει».

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο Τσίπρας αποκάλυψε την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε θα επιστραφούν τα ποσά - Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις