ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Δείτε τι ισχύει με τις ξεχωριστές - Όλες οι αλλαγές

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Δείτε τι ισχύει με τις ξεχωριστές - Όλες οι αλλαγές
Τι θα ισχύσει με τις δόσεις
pixabay

Όσα πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που κάνουν μέχρι τώρα κοινή δήλωση

Ακόμη και αν στο εξής οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, θα λαμβάνει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του εκκαθαριστικό χωρίς να γίνονται μεταξύ συμψηφισμοί του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», με βάση ότι ίσχυε μέχρι το περασμένο έτος, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του συζύγου συμψηφιζόταν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της συζύγου και η διαφορά, αν ήταν θετική, βεβαιωνόταν στο όνομα του συζύγου, ενώ αν ήταν αρνητική η επιστροφή φόρου γινόταν και πάλι στον σύζυγο.

Πλέον από φέτος κάθε σύζυγος θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα (πράξη προσδιορισμού του φόρου) και τα τινά θα είναι δύο: είτε θα καλείται να πληρώσει φόρο είτε θα του επιστρέφεται φόρος χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να εκδοθούν περισσότερα από τρία εκατομμύρια επιπλέον εκκαθαριστικά στο taxisnet ενώ σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου.

Ένας του συζύγου και ένας της συζύγου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, στην περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο.

Πρακτικά, αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να φροντίσει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο. Έτσι το ζευγάρι θα είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί όχι τρεις διμηνιαίες πληρωμές, αλλά έξι με ότι αυτό συνεπάγεται στον κίνδυνο σύγχυσης και λαθών.

Αντίστοιχα όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό θα δει το ποσό της επιστροφής στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Αν δικαιούνται και οι δυο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου τότε θα πρέπει και οι δυο να επισκεφθούν την εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών. Δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.

Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Καμία αλλαγή στις δόσεις

Το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος δεν προβλέπεται να υποστεί καμία αλλαγή. Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Ωστόσο, υπάρχουν μικροαλλαγές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, όπως η διαγραφή κωδικών οι οποίοι έχουν πλέον περιέλθει σε αχρησία λόγω αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ανοίξει την εφαρμογή για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης νωρίτερα από ποτέ, δηλαδή ακόμη και στα μέσα Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Πότε η εφορία έρχεται για έλεγχο στα σπίτια σας!

Επίδομα στέγασης: Αυτά είναι τα ποσά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα το λάβουν

Σχετικές ειδήσεις