ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δε θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ»

«Δε θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ»

Στη διαβεβαίωση πως δε θα εκδοθούν κοινά ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών που έχουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση 'ΑΑΑ', προχώρησε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή.


«Δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», είπε η πηγή στο Reuters, διασαφηνίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη αξιωματούχος όταν η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt , ανέφερε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει κοινά ευρωομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση 'ΑΑΑ'. Συγκεκριμένα τα χρεόγραφα αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «ομόλογα ελίτ», ή «ομόλογα ΑΑΑ».

Μάλιστα η εφημερίδα, επικαλείτο «υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που συμμετέχουν τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι άλλες πέντε χώρες θα ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Η χρήση των κοινών αυτών ομολόγων θα ήταν ο δανεισμός των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο στόχος των ομολόγων αυτών θα ήταν η σταθεροποίηση της κατάστασης στις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως και η δημιουργία ενός αξιόπιστου 'τείχους προστασίας' προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές , σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ειδικότερα το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5% ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.

Πάντως η Γερμανίδα Kαγκελάριος Angela Merkel και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να αποκλείσει την πιθανότητα έκδοσης κοινών ευρωομολόγων και την από κοινού ανάληψη του χρέους των χωρών της ευρωζώνης.