ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τα «κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές «φρενάρουν» την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ανατροπή με τα «κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές «φρενάρουν» την προστασία της πρώτης κατοικίας
Κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου
PIXABAY

«Κόκκινα» δάνεια | Προστασία πρώτης κατοικίας: Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και η προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς οι δανειστές αποφάσισαν να «φρενάρουν» απότομα τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, σις 10:00 το πρωί αναμένεται να περάσουν για τρίτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι τραπεζίτες, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο που έχουν επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης στην προστασία πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στη σημερινή συνάντηση θα κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους στην περίπτωση που βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, δεν θα υπάρξει τρίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη.

Αυτό που σημειώνουν είναι ότι μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες, δηλαδή σε τρεις μήνες, υπάρχει άτυπη συμφωνία να μην γίνουν πλειστηριασμοί. Αυτό γιατί θα υπάρξει αρνητικό κλίμα από τη στιγμή μάλιστα που είναι μεγάλη η πιθανότητα σε τρεις μήνες από σήμερα να διεξαχθούν όχι μόνο ευρωεκλογές που είναι 26 Μαΐου αλλά και εθνικές. Γεγονός που σημαίνει ότι πολιτικά δεν συμφέρει την κυβέρνηση να γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι δανειολήπτες να παραμένουν απροστάτευτοι.

Η σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο να κλείσουν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες που υπάρχουν, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο νόμου. Το νέο πλαίσιο θα προστατεύει τους δανειολήπτες με βάση τα νέα κριτήρια που θα έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες, οι θεσμοί και η κυβέρνηση έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μην αντιμετωπίζουν την αγωνία για τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

«Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές φαίνεται πως αναβαθμίζουν το επίπεδο των απαιτήσεών τους σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και ζητούν αυστηρό έλεγχο επί της κινητής περιουσίας.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο όλους όσους διαθέτουν σημαντική κινητή περιουσία, δηλαδή μετοχές, ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να μην είναι καθόλου ευχαριστημένες με το σχεδιασμό της κυβέρνησης Τσίπρα και ζητούν διαρκώς νέα πράγματα, επιχειρώντας να βάλουν εμπόδια σε όλους όσους ενώ μπορούν, δεν επιθυμούν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως στον αρχικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για τις αλλαγές επί του νόμου Κατσέλη, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αποκλεισμό δανειοληπτών από τη ρύθμιση προστασίας πρώτης κατοικίας με βάση την κινητή τους περιουσία.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (27/02) η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα

Το κλίμα, πάντως, όπως διαμορφώνεται δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να φανεί και στα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσιεύει η Κομισιόν το μεσημέρι της Τετάρτης (27/02).

Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι δανειστές θα διατυπώνουν σειρά ενστάσεων για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ επί τάπητος θα βρεθεί το σύνολο των μακροοικονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα μηνύματα που θα εκπέμπψουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοσκοβισί, που συναντώνται στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης (28/02/2019) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών, κινδυνεύει να μην εκταμιεύσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθούν στις 11 Μαρτίου 2019, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για τον Κώστα Χαρδαβέλλα – Εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο (pics)

Αποκάλυψη - σοκ για το φονικό στο Χαλάνδρι - Ο «πακεταρισμένος» και το ένοχο μυστικό

«Τέλος» τα βιβλιάρια υγείας - Πώς θα γράφετε φάρμακα κι εξετάσεις

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων