ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστο το δεκαετές ομόλογο που εκδίδει το Δημόσιο - Τεράστια η ζήτηση από ξένους επενδυτές

Ανάρπαστο το δεκαετές ομόλογο που εκδίδει το Δημόσιο - Τεράστια η ζήτηση από ξένους επενδυτές

Τεράστιο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για το δεκαετές ομόλογο που εκδίδει σήμερα η Ελλάδα, με τους επενδυτές να έχουν ήδη υποβάλει προσφορές που υπερκαλύπτουν κατά έξι φορές το ζητούμενο ποσό.

Έτσι, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε δώσει στους αναδόχους της έκδοσης ενδεικτικό επιτόκιο (Price Guidance) στο 4,125%, πριν λίγο αναθεώρησε στο 3,90%- 4% το εν λόγω επιτόκιο, ενώ έως το τέλος της ημέρας αυτό αναμένεται να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα.

Σημειώνεται πως με το ομόλογο λήξης 12 Μαρτίου 2029, το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί να δανειστεί 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι έως στις 1 το μεσημέρι είχαν υποβληθεί προσφορές κοντά στα 12 δισ. ευρώ, μπορεί να οδηγήσουν τον ΟΔΔΗΧ να αντλήσει μεγαλύτερο ποσό, ειδικά εάν το επιτόκιο κλειδώσει κοντά στο 3,9%.

Πληροφορίες προερχόμενες από τους αναδόχους της έκδοσης αναφέρουν πως η ζήτηση για το ομόλογο είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε εκδηλωθεί προ 38 ημερών για το πενταετές χρεόγραφο αναφοράς.

Οι ίδιες πηγές στέκονται στην ποιότητα των επενδυτών που επιζητούν να αποκτήσουν το δεκαετές χρεόγραφο. Όπως αναφέρουν μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, επενδυτικές τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και πολλοί θεσμικοί επενδυτές έχουν ήδη εγγραφεί στο βιβλίο της έκδοσης.

Σημειώνεται πως από το πενταετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024 που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα τέλη Ιανουαρίου, το 89,5% της έκδοσης κατέληξε σε χέρια ξένων επενδυτών. Κάτι ανάλογο αναμένεται να επαναληφθεί και με τη νέα έκδοση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτυχία της έκδοσης οδηγεί χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,77% και το ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2028 καταγράφει απόδοση 3,69%.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις