ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια: Έκδοση 10ετους ομολόγου ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια: Έκδοση 10ετους ομολόγου ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ
O οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε τους αναδόχους για την έκδοση νέου 10ετές ομολόγου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο

Ανάδοχοι ορίστηκαν τρεις αμερικανικές και τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο μετά από ακριβώς 9 χρόνια.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's από Β3 σε B1, την περασμένη Παρασκευή και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,622% νωρίς σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%. «Η κίνηση της αναβάθμισης από τη Moody's αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν καρπούς με την μορφή δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank.

«Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, με το πετυχημένο πενταετές (ομόλογο) και τώρα και με τις φήμες για νέο 10ετές», δήλωσε νωρίτερα ο αναλυτής. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, ωστόσο πηγές τις αγοράς αναφέρουν πως η 5η Μαρτίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Cardlink: Oι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και για μικρής αξίας συναλλαγές

Τέλος η στάση στα διόδια - Αλλαγές και στα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς