ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Αυτές είναι οι 4 αιτήσεις για αναδρομικά και προσωπική διαφορά

Συνταξιούχοι: Αυτές είναι οι 4 αιτήσεις για αναδρομικά και προσωπική διαφορά
Τι πρέπει να γράψετε στις αιτήσεις
photo: pixabay/αρχείο

Συνταξιούχοι Αναδρομικά - Τα ακριβή κείμενα που θα πρέπει να γράψετε στις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ, το Γενικό Λογιστήριο και τον ΕΤΕΑΕΠ.

Τέσσερις αιτήσεις, εκ των οποίων μία στο ΕΦΚΑ, δύο στο Γενικό Λογιστήριο και μία στο ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που έχουν είτε κύρια, είτε κύρια και επικουρική σύνταξη, με στόχο:

  • Να ακυρώσουν την παραγραφή και την απώλεια από αναδρομικά παράνομων μειώσεων και Δώρων, που φτάνουν έως και 34.000 ευρώ για διεκδικήσεις έως και 5 ετών.
  • Να διατηρήσουν εν ισχύι τις αξιώσεις για αναδρομικά και για το 2019 ζητώντας και παίρνοντας στα χέρια τους τις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, που οφείλουν να δώσουν στα Ταμεία από τη στιγμή που υφίσταται μεταβολή της αρχικής τους μικτής σύνταξης, είτε προς τα κάτω είτε και προς τα πάνω, με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Η αίτηση αυτή αποσκοπεί και σε μελλοντική ένταση και αμφισβήτηση της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης, καθώς εμπεριέχει τις παράνομες μειώσεις που επιβάλλονταν έως το 2018. Αυτές οι μειώσεις των νόμων 4041 και 4093, αντί να επιστραφούν, συνυπολογίστηκαν ως νόμιμες κρατήσεις στον επανυπολογισμό της παλιάς σύνταξης, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερα και τα ποσά της προσωπικής διαφοράς που παίρνουν στη νέα τους σύνταξη από 1/1/2019 οι περισσότεροι. Με διακοπή των αντισυνταγματικών περικοπών, θα έπρεπε να παίρνουν περισσότερα από 1/1/2019 ανεξάρτητα από τις διεκδικήσεις τους για τα αναδρομικά έως το 2018.
  • Να ζητήσουν – οι συνταξιούχοι του Δημοσίου – τη διακοπή της κράτησης ΕΑΣ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, που έχει κριθεί αντισυνταγματική από τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έπρεπε να σταματήσει να επιβάλλεται από τότε.
  • Να ζητήσουν – όσοι είχαν μείωση επικουρικής σύνταξης – τη συνταξιοδοτική απόφαση για τα κριτήρια (έτη ασφάλισης, αποδοχές, εισφορές) που ελήφθησαν υπόψη για τον επανυπολογισμό και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά.

Ποιοι κάνουν και ποιοι όχι αίτηση κατά περίπτωση

Προσοχή! Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προβεί σε υποβολή μίας ή περισσότερων από τις παραπάνω αιτήσεις, δεν χρειάζεται να επανέλθουν με νέα υποβολή, παρά μόνο κατά περίπτωση, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν μερική κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και έχουν κάνει αίτηση διακοπή της ΕΑΣ και αίτηση για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, αλλά δεν έχουν κάνει αίτηση για τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά ή για την απόφαση μείωσης της επικουρικής, τότε μπορούν να υποβάλουν μόνο τις δύο αντίστοιχες αιτήσεις.
  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν έχουν κάνει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ ούτε για διακοπή και αναδρομικά παράνομων παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 ούτε για τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά ούτε για την απόφαση μείωσης της επικουρικής, τότε μπορούν να υποβάλουν και τις 4 αιτήσεις.
  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων δεν μπορούν να κάνουν αίτηση διακοπή της ΕΑΣ γιατί δεν έχει βγει απόφαση που κρίνει την περικοπή της ΕΑΣ αντισυνταγματική στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, παρά μόνο για το Δημόσιο.
    Συνταξιούχοι του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων που έχουν κάνει αίτηση για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, αλλά δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση με τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά, θα κάνουν μόνο αυτή την αίτηση.
  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων που έχουν κάνει αίτηση για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 και έκαναν αίτηση για να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση με τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά, αλλά δεν έκαναν την επικουρική, θα κάνουν μόνο την αίτηση για την πράξη επανυπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αυτό είναι το κείμενο της αίτησης για αναδρομικά

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για αναδρομικά από παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στον ΕΦΚΑ και αντίστοιχα στο Γενικό Λογιστήριο ζητώντας διακοπή των μειώσεων και επιστροφή αναδρομικών, από τότε που οι περικοπές αυτές κρίθηκαν συνταγματικές, δηλαδή από τον Ιόνιο του 2015 και μετά. Αν προβούν και σε αγωγή, μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά από τότε που είχαν τις περικοπές, δηλαδή από 2013 και μετά.

Το κείμενο στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρει:

«Παρακαλώ, όπως διακοπεί η μείωση που επιβάλλεται στην κύρια σύνταξή μου από την 1/1/2013 και μετά και την ημερομηνία υποβολής της αίτησής μου με το άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 4051/2012 και το άρθρο πρώτο παρ. 1,Α υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012.

Επειδή οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, ζητώ να μου επιστραφούν τα ποσά που αφαιρέθηκαν από τις ως άνω μειώσεις και από τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που έπαψα να λαμβάνω από 1/1/2013».

Οι αιτήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» επανυπολογισμό, προσωπική διαφορά και νέα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις αλλά και το κείμενο που πρέπει να γράψετε

Το κείμενο της αίτησης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα πρέπει να αναφέρει:

«Παρακαλώ όπως σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. 1 του άρθρου 66 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων, μου κοινοποιηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση (πολιτικών / στρατιωτικών συντάξεων), η νέα συνταξιοδοτική πράξη επανυπολογισμού – κανονισμού της σύνταξής μου με την αναλυτική καταγραφή των ετών ασφάλισης, των συντάξιμων αποδοχών του ποσοστού αναπλήρωσης και των κρατήσεων - μειώσεων που ελήφθησαν υπόψη για τον καθορισμό της προσωπικής μου διαφοράς από 1/1/2019. Ως έχων έννομο συμφέρον λόγω της μεταβολής στο μεικτό ποσό της σύναξής μου και της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνω από 1/1/2019 με βάση το άρθρο 14 παρ. 2Β του νόμου 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου, οφείλετε να παραλάβετε την αίτησή μου μου και να με ενημερώσετε εγγράφως στις οριζόμενες προσο8θεμόες που ορίζει το άρθρο 10 παρ. 3 του Συντάγματος».

Δείτε στην παρακάτω gallery τις αιτήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» επανυπολογισμό, προσωπική διαφορά και νέα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις


Το κείμενο τις αίτησης για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΕΤΑΑ και των Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών προς τον ΕΦΚΑ ή το περιφερειακό υποκατάστημα από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να αναφέρει:

«Παρακαλώ, όπως μου κοινοποιηθεί από την αρμόδια αίτηση συντάξεων, η νέα συνταξιοδοτική απόφαση ή και η μηνιαία ενημερωτική κατάσταση, με την οποία επανυπολογίστηκε και μεταβλήθηκε από 1/1/2019 το ποσό της αρχικής μου μεικτής μου σύνταξης. Ζητώ την αναλυτική καταγραφή των ετών ασφάλισης, των συντάξιμων αποδοχών του ποσοστού αναπλήρωσης και των κρατήσεων – μειώσεν που ελήφθησαν υπόψη για τον επαναπυλογισμό της σύνταξής μου και τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019. Ως έχων έννομο συμφέρον λόγω της μεταβολής στο μεικτό ποσό της σύνταξής μου και της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνω από 1/1/2019 με βάση το άρθρο 14 παρ. 2Β του ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου, οφείλετε να παραλάβετε την αίτησή μου και να με ενημερώσετε εγγράφως στις οριζόμενες προθεσμίες (εντός 60 ημερών) που ορίζει το άρθρο 10, παρ. 3 του Συντάγματος».

Στο κείμενο για την απόφαση του επανυπολογισμού των επικουρικών προς το ΕΤΕΑΕΠ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναγράψουν την επικουρική πριν από την περικοπή και την επικουρική μετά την περικοπή με τα καθαρά ποσά.

Η αίτηση υποβάλλεται μόνο από όσους παίρνουν επικουρική που μειώθηκε μετά την 1/6/2016, δηλαδή σε όσους είχαν τότε μεικτό άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.

Το κείμενο της αίτησης στο ΕΤΕΑΕΠ έχει ως εξής:

«Παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε τη συνταξιοδοτική πράξη επανυπολογισμού και μείωσης της επικουρικής μου σύνταξης από .... ευρώ σε.... ευρώ μετά την 1/6/2016. Η επικουρική μου σύνταξη μειώθηκε σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 γιατί υπερέβαινε σε άθροισμα με την κύρια σύνταξη τα 1.300 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Επειδή δεν μου έχετε κοινοποιήσει την πράξη μεταβολής της επικουρικής μου σύνταξης, με νέα συνταξιοδοτική απόφαση. Επειδή η μη έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης σε αναπροσαρμογή σύνταξης παραβιάζει την αρχή της χρηστής διοίκησης και τη συνταγματική αρχή διαφάνειας. Επειδή μέχρι την έκδοση της νέας απόφασης είναι ανεπίτρεπτη η επιβολή οποιασδήποτε μείωσης στην επικουρική μου σύνταξη.

Για τους λόγους αυτούς και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος ζητώ:

1) Να επανέλθει η σύνταξή μου στο ύψος που αυτή καταβαλλόταν μέχρι τον Ιόνιο του 2016.

2) Να μου γνωστοποιηθεί εγγράφως ο λόγος που δεν μου έχετε κοινοποιήσει νέα συνταξιοδοτική απόφαση επανυπολογισμού και μείωσης της επικουρικής μου σύνταξης.

3) Να μου παραθέσετε αναλυτικά ποιες συντάξιμες αποδοχές, πόσα έτη ασφάλισης και ποιες (ποσό ή ποσοστό) εισφορές ελήφθησαν υπόψη, κατά τη διαδικασία που ακολουθήσατε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού 2019: Αυτά είναι τα 7 SOS για να το πάρετε

Συντάξεις Απριλίου: Δείτε πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε όλα τα Ταμεία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων