ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά έως 110 ευρώ το μήνα για 80.000 νέους συνταξιούχους

Αναδρομικά έως 110 ευρώ το μήνα για 80.000 νέους συνταξιούχους
Τι πρέπει να γνωρίζουν

Αναδρομικά που κατά μέσο όρο βγαίνουν στα 110 ευρώ το μήνα έρχονται για περισσότερους από 80.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν με το νόμο Κατρούγκαλου έχοντας ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, είτε με διαδοχικούς χρόνους είτε και με παράλληλη ασφάλιση.

Όσοι κάνουν αιτήσεις από εδώ και πέρα κερδίζουν και μείωση ορίων ηλικίας έως και 70 χρόνια, με σύνταξη στα 60 αντί 67, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Το ποσό που έρχεται στις συντάξεις θα πιστωθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν όσοι είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση και ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς για τους ασφαλισμένους.

Με το νόμο Κατρούγκαλου έχουν βγει μέχρι σήμερα πάνω από 220.000 συντάξεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στις 2 ή 1 στις 3 είναι με χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης, δηλαδή πάνω από 80.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέο υπολογισμό σύνταξης.

Προεκλογικά

Ο λόγος που έρχεται αυτό το δώρο έχει να κάνει και με προεκλογικές επιδιώξεις της κυβέρνησης αλλά και με μία νέα αντίληψη για τη διαδοχική και την παράλληλη ασφάλιση που αίφνης αποτυπώθηκε σε σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, με την οποία τα ένσημα που έχουν πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι, είτε με διαδοχική ασφάλιση, είτε και με παράλληλη ασφάλιση, μπορούν να αξιοποιηθούν σε δύο τρόπους:

-Για να πάρουν σύνταξη με μικρότερο όριο ηλικίας επιλέγοντας όσο χρόνο χρειάζονται από τη διαδοχική ή την παράλληλη ασφάλιση.

-Για να προσαυξήσουν τη σύνταξη με το χρόνο της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης που δεν θα τους χρησιμεύσει για το όριο ηλικίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αυξήσεις

Ο συνδυασμός των δύο επιλογών οδηγεί σε αύξηση συντάξεων που φτάνει κατά μέσο όρο στα 110 ευρώ το μήνα, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Αυτή τη μεταβολή θα την έχουν όσοι αποχώρησαν από 13/05/2016 και μετά, έχοντας διαδοχικό, ή και παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει νέα εφαρμοστική εγκύκλιο και σε αυτήν θα ξεκαθαρίζεται αν ο επανυπολογισμός των συντάξεων με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση θα γίνει οίκοθεν, δηλαδή από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ή κατόπιν αιτήσεων των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά τις 13/05/2016.
Από το νέο καθεστώς της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλιση, μένουν εκτός οι παλαιοί συνταξιούχου.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Χαλάνδρι - Εξερράγη χειροβομβίδα στο προξενείο της Ρωσίας (pics-vid)

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το έγκλημα στο Ελληνικό: Οι τελευταίες στιγμές του ζευγαριού

Ρoή Ειδήσεων