ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ:Τεχνικό υπόμνημα για την έξοδο από την κρίση

ΣΕΒ:Τεχνικό υπόμνημα για την έξοδο από την κρίση

Ο ΣΕΒ υπέβαλε αναλυτικό τεχνικό υπόμνημα για μια σειρά φορολογικών θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν, προς το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία σαφώς πλήττεται εξαιτίας του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος που επικρατεί αλλά και της γραφειοκρατίας.


Η παράταση της εκκρεμότητας για τη συνολική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος λειτουργεί άλλωστε αρνητικά για την ανάπτυξη.

Ο ΣΕΒ σπεύδει να τονίσει πως η έξοδος συνεπάγεται δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και πρόοδο όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Επιτακτική θεωρεί ο Σύνδεσμος την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα βασικά προβλήματα, όπως η μείωση επιβαρύνσεων που επιδρούν ευθέως στο κόστος των εταιριών και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που παρά τις υποσχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί, εμποδίζοντας έτσι την ευκολότερη συμμόρφωσή τους με τον νόμο άρα και την προώθηση της ανάπτυξης.

Προτείνεται έτσι η άμεση αντιμετώπισή τους μέσω απαραίτητων ενεργειών όπως την κατάργηση του ΚΒΣ και την εφαρμογή του Πιστοποιητικού Φορολογικού Συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, την εκλογίκευση των ρυθμίσεων για τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εφαρμογή των νέων Ποινικών Διατάξεων.

Ο ΣΕΒ αποδίδει ευθύνες μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ενώ έχουν ψηφιστεί νόμοι που αντιμετωπίζουν κάποια από τα προβλήματα, η εφαρμογή τους δεν υλοποιείται, διότι με ευθύνη των υπουργείων δεν εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις ή και οι εγκύκλιοι που απαιτούνται, γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.

Επαναφέρει γι’ αυτό το λόγο τη δέσμη 10 μέτρων άμεσης απόδοσης που είχε, ήδη, υποβάλει τον περασμένο Αύγουστο τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση των προσπαθειών διάσωσης επιχειρηματικών μονάδων ενώ μαίνεται η κρίση.

Ειδικά τα μέτρα αυτά αφορούν στη φορολόγηση εταιρειών που ανήκουν σε ομίλους, στην επιστροφή φόρων από το δημόσιο μέσω συμψηφισμών, στα επίπεδα των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ακινήτων που επιβαρύνουν το κόστος και όχι τα αποτελέσματα, και την άρση αντικινήτρων για συγχωνεύσεις και αυξήσεις κεφαλαίου, ενέργειες κατ´ εξοχήν απαραίτητες αυτή την περίοδο που πρέπει πολλές μονάδες να αναδιαρθρωθούν για να μην κλείσουν.

«Αποτελεί βαθιά πεποίθηση των επιχειρήσεων» τονίζεται στο Υπόμνημα «ότι η άμεση ενεργοποίηση του υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα, που θα βελτιώσει το ψυχολογικό κλίμα και θα δημιουργήσει μία αρχική προσδοκία καλυτέρευσης του τόσο δυσμενούς περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν σήμερα».