ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Aπελευθέρωση» του ακατάσχετου ορίου

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Aπελευθέρωση» του ακατάσχετου ορίου

«Ανάσα» φορολογούμενων που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, προχωρά στη θέσπιση νέας έκτακτης ρύθμισης οφειλών αλλά και την μερική απελευθέρωση του ακατάσχετου ορίου που ισχύει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου έως το Πάσχα θα τεθεί υπόψη των θεσμών σχέδιο για την θέσπιση ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση. Αντίθετα με ότι θα ισχύσει για τα ασφαλιστικά Ταμεία, η ρύθμιση για τις οφειλές προς τις Εφορίες δεν θα είναι οριζόντια.

Θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν μόνο όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των οφειλών τους και όχι «στρατηγικά κακοπληρωτές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν θα προσομοιάζουν σε αυτά που τέθηκαν σε ισχύ για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η εξόφληση των οφειλών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορεί να γίνει ακόμη και σε 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επιπλέον, θα υπάρξει μερική αποδέσμευση του ακατάσχετου λογαριασμού για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τη ρύθμιση που τους έχει χορηγηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία επιτρέπει έναν και μόνο ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό ανά φορολογούμενο με ακατάσχετο όριο ύψους 1.250 ευρώ. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου ανάλογα με το ύψος της οφειλής που έχει αποπληρωθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης.

Διαβάστε επίσης: «Βρέχει» χιλιάδες ευρώ τις επόμενες μέρες - Πόσα λεφτά θα πάρετε

Φορολογικές δηλώσεις: «Καίνε» τα χρεωστικά των εκκαθαριστικών

Σχετικές ειδήσεις