ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για 80.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση - Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Ανοίγει ο δρόμος για 80.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση - Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά
EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

«Ξεμπλοκάρει» η έκδοση 80.000 συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίες ήταν στον «πάγο» μέχρι οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν το 62ο έτος, καθώς εγκύκλιος του ΕΦΚΑ επιτρέπει την αποχώρηση με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας από 55 έως 60 ετών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για όσους έχουν πάρει ήδη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά, έχοντας διαδοχική ή και παράλληλη ασφάλιση, έρχονται και αναδρομικά, καθώς αποκτούν το δικαίωμα επανυπολογισμού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ λαμβάνοντας προσαύξηση που φτάνει ως και τα 110 ευρώ το μήνα από την ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, η οποία εκδόθηκε χτες (16/04), έρχεται να διορθώσει αδικίες στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης για όσους είχαν τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ, καθώς ανακαλούνται οι παλαιότερες οδηγίες που όριζαν ότι για να πάρουν πλήρη σύνταξη θα έπρεπε να έχουν συνολικό χρόνο 40 ετών και το 62ο έτος, ενώ, με λιγότερα από 40 χρόνια θα έπρεπε πάλι να περιμένουν το 62ο έτος, για να διαβιβάσουν ο ΟΑΕΕ, ή το ΕΤΑΑ την αίτηση στο φορέα που είχαν τα περισσότερα ένσημα, ώστε να βγάλουν σύνταξη.

Οι νέες οδηγίες, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, έρχονται σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας από την 18η Μαρτίου του 2019, η η οποία επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις τόσο στο θέμα της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης όσο και στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους πήραν σύνταξη μετά τις 13/5/2016 έχοντας διαδοχική, ή και παράλληλη ασφάλιση.

Ο ΕΦΚΑ αναφέρει στη δική του εγκύκλιο το ένα σκέλος, δηλαδή τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με όρια ηλικίας που ουσιαστικά ανοίγουν παράθυρο για σύνταξη από 55 ως 60 ετών, ενώ αναμένονται οδηγίες για την προσαύξηση των συντάξεων όσων βγήκαν ήδη στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Όσοι είχαν διαδοχική με τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ, ή το ΕΤΑΑ και έκαναν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016 αλλά απορρίφθηκε, θα πρέπει να επανέλθουν με νέα αίτηση και ο φάκελός τους θα διαβιβαστεί στον προηγούμενο φορέα εφόσον έχουν κλείσει το 60ό έτος (αντί 62).
2. Όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ είναι σε εκκρεμότητα από 13/5/2016 και μετά, επειδή οι ασφαλισμένοι δεν είχαν πιάσει το 62ο έτος, για να εξεταστούν οι προϋποθέσεις από τους προηγούμενους φορείς ξεπαγώνουν άμεσα για όσους έχουν κλείσει το 60ό έτος.
3. Όσοι σκοπεύουν να κάνουν αίτηση και ως το 2016 είχαν διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο ταμείο τον ΟΑΕΕ και προηγούμενο το ΙΚΑ, θα εξεταστούν με τα όρια ηλικίας του ΙΚΑ, εφόσον δεν πιάνουν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ. Ειδικά σε αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, με το προηγούμενο καθεστώς ο ΟΑΕΕ θα έστελνε την αίτηση στο ΙΚΑ μετά το 62ο έτος, ενώ τώρα θα τη στείλει μόλις συμπληρώνουν το 60ό έτος.
4. Όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση με εναλλαγή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ως τελευταίο Ταμείο, γλιτώνουν και το 60ό έτος, καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με ένα από τα όρια ηλικίας που ισχύουν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα οποία ξεκινούν από τα 55 για μειωμένη και από τα 58,5 για πλήρη.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει ο Νίκος Μαχλάς: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του γιου του – Οι δύσκολες ώρες στο νοσοκομείο

Το μέγα ψέμα του Τσίπρα: Πληκτρολογήσαμε «Macedonia» στη Google και δείτε τι βγάζει...

Σχετικές ειδήσεις