ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα τα βρουν αύριο Μέρκελ-Σαρκοζί;

Θα τα βρουν αύριο Μέρκελ-Σαρκοζί;

Συμφωνούν ή διαφωνούν στα περισσότερα Μέρκελ και Σαρκοζί; H απάντηση θα δοθεί αύριο στην κρίσιμη συνάντηση τους στο Παρίσι, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Το βασικό είναι ότι συμφωνούν στην γερμανική κατεύθυνση για μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση ή ένωση σταθερότητας, με τον Σαρκοζί να προβάλει κάποιες αντιρρήσεις προσπαθώντας να αλλάξει τις εντυπώσεις που τον θέλουν ως πιόνι της Μέρκελ στο εσωτερικό της Γαλλίας και όχι μόνο.

Για παράδειγμα ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να αντιτίθεται στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων για χώρες – παραβάτες που προωθούν Μέρκελ και Σόιμπλε.

Οι Γάλλοι θα είναι αύριο ικανοποιημένοι εάν ο πρόεδρος καταφέρει και αντισταθεί στην καγκελάριο, τη νέα «σιδηρά κυρία»της Ευρώπης, κερδίζοντας τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία, χωρίς να πει «ja» σε όλα, όπως τελικά έκανε και στην Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο.

Και οι δύο θέλουν «κυρώσεις,πιο γρήγορες, πιο αυτόματες και πιο αυστηρές για όσους δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει»,διαφωνούν όμως στο ποιός θα εποπτεύει αυτήν την πειθαρχία.

Ο Σαρκοζί θέλει μία «διακυβερνητική Ευρώπη» όπου την τελευταία λέξη θα έχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, η Μέρκελ θέλει την «κοινοτική μέθοδο» όπου κεντρικό ρόλο θα έχει η Κομισιόν , αναφέρει η Deutsche Welle.

Παράλληλα, την ώρα που για τη Γαλλία η ιδέα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αναλάβει να επιβάλει κυρώσεις στα απείθαρχα κράτη αποτελεί «κόκκινο πανί», η Μέρκελ το επιθυμεί διακαώς.

Mεγάλες οι διαφορές και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα:στο ρόλο του Ταμείου Σταθερότητας EFSF, στα ευρωομόλογα που η Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά όπως άλλωστε και την άνευ ορίων συνέχιση αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, σε αντίθεση με τον Σαρκοζί που πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να καθησυχάσουν οι αγορές.

Έτσι οι Γάλλοι μιλούν για τον «απατηλά φιλελεύθερο δογματισμό της Μέρκελ» η οποία παρά τον αγώνα δρόμου που επιβάλλει η κρίση, οριοθετεί και αδρανοποιεί την ΕΚΤ. Παράλληλα δεν διστάζει να εκδηλώνει την περιφρόνησή της για τους λαούς του Νότου,στους οποίους οι Γάλλοι εντάσσουν και τους εαυτούς τους.

«Μην περιμένετε πολλά»

Το Bloomberg επικαλείται πληροφορίες της κυριακάτικης γαλλικής εφημερίδας Journal du Dimanche.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γαλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα συμφωνήσουν αύριο σε ένα κοινό σχέδιο για την διάσωση της Ευρώπης.

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι στις 14.30 ώρα Ελλάδος για γεύμα εργασίας στα Ηλύσια Πεδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα: Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις ιδίως για τον ρόλο της ΕΚΤ αλλά και για τον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών αλλά και την επιβολή κυρώσεων στις απείθαρχες χώρες που τόσο επιθυμεί η Γερμανία.