ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα θετικά μέτρα που καταλήγουν Τσίπρας και Τσακαλώτος – Τι θα γίνει με την 13η σύνταξη

Τα θετικά μέτρα που καταλήγουν Τσίπρας και Τσακαλώτος – Τι θα γίνει με την 13η σύνταξη
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος το 2019 που επιτρέπει την αποκατάσταση αδικιών
EUROKINISSI

Μετά την αναχώρηση των Θεσμών την Τετάρτη το απόγευμα, αναμένεται να κλειδώσουν τα θετικά μέτρα που ήδη ανακοίνωσε από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταλήξουν σε εκείνα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα μεταθέτοντας για το μέλλον τα «επικίνδυνα».

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν δεν θα περιλαμβάνεται η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Από την κυβέρνηση γίνεται σαφές πως πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά τον προϋπολογισμό του 2020 και θα δρομολογηθεί αργότερα. Επαναλαμβάνουν πάντως και τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος το 2019 που επιτρέπει την αποκατάσταση αδικιών και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα είναι εφάπαξ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνέστησε υπομονή μέχρι την ανακοίνωση τους και τόνισε πως έχει τελειώσει η συνθήκη των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει να πάρει μέτρα περικοπών από το 2016.

Σημείωσε ακόμα πως αν υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να καταφέρει τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% αυτή είναι μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι ύψους περίπου 1 δισ. Ευρώ. Το ποσό από μόνο του αποκλείει την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και μένει να φανεί αν αυτή θα επιστρέψει για κάποιους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο τραπέζι σήμερα βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ τόσο ανά συντελεστή όσο και με τη μεταφορά προϊόντων από τον υψηλό στον χαμηλό. Κάποια μέτρα θα συνδεθούν άμεσα με τις εφάπαξ καταβολές των υποχρεώσεων των φορολογούμενων.