ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πικρό» ποτήρι: Πόσο θα κοστίζουν καφές, αναψυκτικά και χυμοί μετά τη μείωση του ΦΠΑ

«Πικρό» ποτήρι: Πόσο θα κοστίζουν καφές, αναψυκτικά και χυμοί μετά τη μείωση του ΦΠΑ

Καφές, χυμοί, αναψυκτικά παραμένουν τελικά στο 24%  παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Τρίτη πως «προτείνουμε, λοιπόν και εφαρμόζουμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (και) τη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%». Ωστόσο «εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ».

H επιστροφή των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή 13%, έδωσαν ελπίδες ότι σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν και τα ροφήματα, όπως δηλαδή ίσχυε ως το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.

Επαγγελματίες και κλάδοι της εστίασης απευθύνθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που τους αφορούν (ταμειακές μηχανές κλπ) διαπίστωσαν ότι από την επικείμενη μείωση εξαιρούνται τα ροφήματα, ο καφές και το τσάι. Έτσι για ένα τοστ στις καφετέριες ο ΦΠΑ θα είναι μεν 13% αλλά ο καφές, ο χυμός ή το αναψυκτικό θα παραμείνει με 24% στην τελική απόδειξη.

Αντίθετα, στον χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής δηλαδή ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Διαβάστε επίσης: 13η σύνταξη: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Αναλυτικά τα ποσά

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα της β' δόσης στους λογαριασμούς

Σχετικές ειδήσεις