ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακατάσχετο: Για ποιους και πόσο αυξάνονται τα ποσά – Παραδείγματα και προϋποθέσεις

Ακατάσχετο: Για ποιους και πόσο αυξάνονται τα ποσά – Παραδείγματα και προϋποθέσεις

Mε αύξηση του ποσού που δεν µπορεί να κατασχέσει το Δηµόσιο για όσους ρυθµίζουν τις οφειλές τους και παραµένουν συνεπείς στη ρύθµιση προχωρά το υπουργείο Οικονοµικών.

Με την τοπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή (15/05/2019) και έγινε δεκτή, οι φορολογούµενοι που πληρώνουν µηνιαίως δόση ή δόσεις για ρύθµιση φορολογικών οφειλών θα µπορούν να έχουν µεγαλύτερη ρευστότητα στον τραπεζικό τους λογαριασµό.

Πιο συγκεκριµένα, σήµερα ισχύει ακατάσχετο όριο για έναν τραπεζικό λογαριασµό που δηλώνεται από τον φορολογούµενο στο Taxisnet και µόνο για ποσό έως 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο όριο, µε βάση όσα προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε, θα αυξάνεται για όσους οφειλέτες ρυθµίζουν την οφειλή τους και παραµένουν συνεπείς στη ρύθµιση. Ειδικότερα, µε βάση τα όσα προβλέπει η τροπολογία, το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασµού θα είναι το τριπλάσιο (συντελεστής 3) έως το τετραπλάσιο και µισό (συντελεστής 4,5) της µηνιαίας δόσης που πληρώνει ένας οφειλέτης.

Παραδείγματα

  • Ένας φορολογούµενος έχει ρυθµίσει την οφειλή του και καταβάλλει µηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του. Ανάλογα µε το είδος του φόρου που χρωστά, το ποσό της µηνιαίας δόσης θα πολλαπλασιάζεται µε συντελεστή 3 ή 4,5. Επομένως, το νέο ακατάσχετο όριο θα διαµορφώνεται από 1.500 έως 2.250 ευρώ. Ο οφειλέτης του παραδείγµατος θα έχει έτσι µια αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασµό της τάξης των 250 έως 1.000 ευρώ, αφού το ακατάσχετο όριο που έχει σήµερα είναι 1.250 ευρώ.
  • Άλλος οφειλέτης προχωρά στη ρύθµιση της οφειλής του και καταβάλλει µηνιαίως δόση ύψους 800 ευρώ. Εφόσον είναι συνεπής, θα µπορεί να έχει ακατάσχετο όριο ύψους 2.400 έως 3.600 ευρώ, αντί για 1.250 ευρώ που είναι σήµερα.
  • Φορολογούµενος έχει προχωρήσει στη ρύθµιση της οφειλής του και καταβάλλει µηνιαίως το ποσό των 1.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του προς την Εφορία. Ο συγκεκριµένος οφειλέτης θα µπορεί να έχει ακατάσχετο όριο στον τραπεζικό του λογαριασµό ύψους 3.000 έως 4.500 ευρώ.

Ουσιαστικά, αύξηση του ακατάσχετου ορίου πάνω από τα 1.250 ευρώ θα έχουν οι φορολογούµενοι που καταβάλλουν µηνιαίως για ρύθµιση οφειλής ποσό τουλάχιστον 417 ευρώ. Και αυτό διότι για χαµηλότερα ποσά δόσης ο πολλαπλασιασµός µε τους συντελεστές 3 και 4,5 έχει ως γινόµενο µικρότερο ποσό από 1.250 ευρώ και έτσι ισχύει το όριο αυτό.

Οι προϋποθέσεις

Για να κάνει ένας οφειλέτης χρήση της δυνατότητας αύξησης του ακατάσχετου ορίου, θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις:

  • Να έχει εντάξει την οφειλή του σε ρύθµιση τµηµατικής εξόφλησης, όπως, για παράδειγµα, στη ρύθµιση των 120 δόσεων.
  • Να έχει εξοφλήσει εµπρόθεσµα τη µηνιαία δόση του δεύτερου µήνα πριν από τον µήνα κατά τον οποίο αιτείται τη χρήση του δικαιώµατος αύξησης του ακατάσχετου ορίου.
  • Να έχει δηλώσει στο Τaxsinet τον έναν και µοναδικό ακατάσχετο λογαριασµό που δικαιούται. Η όλη διαδικασία θα ρυθµιστεί µε υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί σύντοµα.

Στο µεταξύ, µε τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη (15/05/2019) ορίζεται ότι δεν θα προσµετράται η αντικειµενική αξία των εκτός σχεδίου και οικισµού εκτάσεων για τον υπολογισµό της έκπτωσης που δικαιούνται φέτος οι ιδιοκτήτες από τον ΕΝΦΙΑ.

Με πληροφορίες από το «ΕΘΝΟΣ»

Διαβάστε επίσης:

Το βίντεο που σόκαρε το Ίντερνετ: Ψαράς καθόταν αμέριμνος όταν...

Σχετικές ειδήσεις