ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή» σε βίαιο δημοσιονομικό πρόγραμμα

Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή» σε βίαιο δημοσιονομικό πρόγραμμα

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, γιατί το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να συνδυαστεί με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες, δήλωσε ο τότε αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Η Ελλάδα οδηγήθηκε "ως πρόβατο επί σφαγή" και αποδέχτηκε ένα βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή αυστηρής λιτότητας», δήλωσε ο πρώην αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ (Μάρτιος 2010 - Δεκέμβριος 2011), Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σχολιάζοντας τις παραδοχές του Ταμείου περί εσφαλμένων εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης περιγράφει τις, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες εκείνων των αποφάσεων και αναγνωρίζει ότι όλα έγιναν για τη διάσωση των τραπεζών.

Μιλώντας , ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως -λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας- ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αντιμετώπισαν την κάθετη άρνηση των Ευρωπαίων, κυρίως των Γάλλων. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως και ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, πίστευαν ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους οι ευρωπαϊκές Τράπεζες, που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, θα έπρεπε να καταγράψουν ζημιές στους ισολογισμούς τους, κάτι που θα κλόνιζε την αξιοπιστία τους.

Από την πλευρά της, η τότε ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη- πιθανώς φοβόταν τις αντιδράσεις του κ. Τρισέ που απειλούσε ότι θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση φοβήθηκε επίσης το πολιτικό κόστος.

Τελικώς, όπως διηγήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, κάτω από την πίεση των εκπροσώπων της Γαλλίας και Γερμανίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με 30 δισ. δολάρια τον Μάιο του 2010.

Ο ίδιος επεσήμανε πως από τη στιγμή που απορρίφθηκε η επιλογή της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, έπρεπε το πρόγραμμα να προβλέπει μια βίαιη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (15% του ΑΕΠ το 2009), δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για σοβαρό λάθος σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, ενώ ερωτηθείς αν τελικά όλα έγιναν για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, απάντησε χαρακτηριστικά:

«Ναι. Δυστυχώς όμως, ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τις ζημιές τους από την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η χώρα υπέστη μια μεγάλη καταστροφή. Χρειάστηκαν μεγάλες θυσίες από έναν ολόκληρο λαό για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή. Ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της Χώρας καταστράφηκε. Η ειρωνία είναι ότι ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τις ζημιές τους κατά 20 δισ. ευρώ περίπου (βλ. το βιβλίο μου, «Χρυσές Τουλίπες» σ. 247-248), το κόστος για τη χώρα, τους πολίτες, τους εργαζόμενους τους νέους, τους συνταξιούχους ήταν δυσανάλογα υψηλότερο. Αλλά, με τη μη εγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποφεύχθηκε ούτε η επιμόλυνση και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως υποστήριζαν οι Ευρωπαίοι».

Διαβάστε επίσης

Προκαλεί και κάνει «μαθήματα» σε Ελλάδα και Κύπρο ο Ακάρ: Δεν βοηθούν οι ανεύθυνες δηλώσεις

Σχετικές ειδήσεις