ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Γιατί αποκλείονται από τη ρύθμιση χιλιάδες οφειλέτες

120 δόσεις: Γιατί αποκλείονται από τη ρύθμιση χιλιάδες οφειλέτες
EUROKINISSI

Τιμωρητική αποδεικνύεται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία για χιλιάδες οφειλέτες. Το μεγάλο τους λάθος είναι πως κατά το παρελθόν υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους!

Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, αν κάποιος οφειλέτης είχε ρυθμίσει τις οφειλές του στην εφορία σε 12 δόσεις και υπήρξε συνεπής στην αποπληρωμή τους, δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μοναδικός τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να γίνει κακοπληρωτής. Με άλλα λόγια να σταματήσει να πληρώνει, να «κοκκινίσει» και μετά να διεκδικήσει την ρύθμιση σε 120 δόσεις. Δυστυχώς για εκείνον όμως πλέον μάλλον είναι αργά.

Ο οικονομικός συντάκτης του Open TV Σπύρος Δημητρέλλης παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ένα σχετικό παράδειγμα το οποίο έχει ως εξής:

«Το περασμένο οικονομικό έτος ένας φορολογούμενος είχε μία οφειλή στο εκκαθαριστικό του 5.000 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος προχώρησε σε εμπρόθεσμη ρύθμιση των 5.000 ευρώ σε δώδεκα δόσεις καταβάλλοντας 430 ευρώ το μήνα. Αυτό το έκανε στις 30 Ιουλίου 2018. Αυτός, λοιπόν, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων».

Η λεπτομέρεια αυτή έχει αποκλείσει από την ρύθμιση πολλούς οφειλέτες στερώντας και από τα δημόσια ταμεία ζεστό χρήμα ενώ έρχεται να προστεθεί και σε άλλος αστοχίες όπως την αδυναμία συμψηφισμού σε κάποιες περιπτώσεις και την κατάσχεση λογαριασμών προς αποπληρωμή οφειλών οι οποίες είναι σε ρύθμιση και καταβάλλονται κανονικά.