ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πότε καταβάλλονται επιστροφή φόρου και επίδομα θέρμανσης

ΑΑΔΕ: Πότε καταβάλλονται επιστροφή φόρου και επίδομα θέρμανσης

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) εφαρμόζει το πρόγραμμά της ανεπηρέαστη και ανεξάρτητα από το προεκλογικό κλίμα, δήλωσε ο Διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής σε συνάντηση που είχε με τους Διευθυντές των υπηρεσιών της.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών στις 28 Ιουνίου, στην πληρωμή της δεύτερης δόσης πετρελαίου θέρμανσης έως τις 28 Ιουνίου και σε επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω τραπεζών το δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου.

Το φετινό ποσό της επιδότησης θα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Επιπλέον, τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους αυξάνονται από 100.000 ευρώ σε 130.000 ευρώ για τους άγαμους και από 200.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επιπρόσθετα, μετά τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, νέοι Δήμοι χαρακτηρίστηκαν ως «ορεινοί», με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και να δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης.

Υπενθυμίζεται πως τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκίνητα που βρίσκονται σε αναγκαστική ακινησία, λόγω κλοπής ή καταστροφής, δεν συνυπολογίζονται ως τεκμήριο για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή φόρου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει φέτος το ένα εκατομμύριο και στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και πολλές γυναίκες φορολογούμενοι-σύζυγοι, που φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν το δικό τους, ξεχωριστό, εκκαθαριστικό.

Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων ανήκουν οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφθηκαν το 2018 με τον λεγόμενο τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης), οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%, όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, όπως είναι οι δωρεές και χορηγίες προς το Δημόσιο και οι γυναίκες σύζυγοι που είναι μισθωτές και στις οποίες με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει συνήθως επιστρεφόμενο ποσό μερικών δεκάδων ευρώ λόγω τεχνικής διαφοράς μεταξύ του ποσού του φόρου εισοδήματος που τους παρακρατήθηκε και του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παράταση έως τις 29 Ιουλίου

ΟΑΕΔ - Κοινωνικός τουρισμός 2019: Ξεκινούν σήμερα (03/06) οι αιτήσεις

Σχετικές ειδήσεις