ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια αρωματικά φυτά έχουν ζήτηση στο εξωτερικό

Ποια αρωματικά φυτά έχουν ζήτηση στο εξωτερικό
Η μέντα έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό

Το τρίτο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται η συγκομιδή των αρωματικών φυτών, που καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα.

Στη ρίγανη, η κοπή είναι μία φορά, ενώ στη μέντα και σε κάποια άλλα δύο με τρεις κοπές μέχρι το φθινόπωρο.

Σε αντίθεση με τις ζημιές που σημειώθηκαν στα άλλα προϊόντα, στα αρωματικά φυτά αναμένονται καλές στρεμματικές αποδόσεις και κυρίως υψηλή ποιότητα, που είναι το ζητούμενο για τις διεθνείς αγορές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται, σύμφωνα με το ypaithros.gr.

Στα Φάρσαλα, ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών ασχολείται κυρίως με τη ρίγανη και τη μέντα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Γιώργο Καλφόγλου, «φέτος ελπίζουμε ότι θα ρεφάρουμε για τις δύο μέτριες χρονιές, όταν χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής, ελέω καιρικών φαινομένων. Ευτυχώς, δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που είχαμε στα συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες, γιατί θα είχαμε πρόβλημα. Επιπρόσθετα, πρόπερσι η ζημιά ήταν μεγάλη στη ρίγανη, αλλά δεν αποζημιωθήκαμε, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν χαρακτηρίζει ζημιογόνο αίτιο τον μύκητα που προκλήθηκε από τις βροχές και χτύπησε τα φυτά».

Ο συνεταιρισμός έχει δρομολογήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί για την καθετοποίηση της μονάδας, με τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων ρίγανης και μέντας.

Στη Θεσσαλία, τα αρωματικά φυτά κερδίζουν συνεχώς έδαφος και σε αυτή την αύξηση του ενδιαφέροντος έχουν συνεισφέρει οι εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες προσφέρουν άτυπα μια συμβολαιακή γεωργία, παρέχοντας στους παραγωγούς κάθε βοήθεια που χρειάζονται ως προς την καλλιέργεια, αλλά το βασικότερο πώληση του προϊόντος μέσω συμβολαίων.

Στον Νομό Λάρισας, οι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο της ρίγανης και της μέντας κυρίως είναι αυτοί των Φαρσάλων και του Κιλελέρ.

Για τη Βρύναινα στον Αλμυρό η καλλιέργεια τσαγιού του βουνού, αποτελεί… οικογενειακή υπόθεση.

Στον Αλμυρό Μαγνησίας, καλλιεργείται σε μεγαλύτερη κλίμακα ρίγανη, φασκόμηλο, εστραγκόν, λουίζα, θυμάρι, δεντρολίβανο και σε μικρότερες ποσότητες ύσσωπο, καλάντουλα, μέντα.

Στη Ματαράγκα Καρδίτσας, η ETHOIL συνεργάζεται με παραγωγούς για την προμήθεια αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων κι άλλων θεραπευτικών βοτάνων.

Τέλος, στο Αγιόφυλλο Τρικάλων μια οργάνωση παραγωγών αρωματικών φυτών με τον διακριτικό τίτλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς για την εμπορία κυρίως ρίγανης και τσαγιού του βουνού.