ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνθρακας ο θησαυρός για τις μεγάλες οφειλές

 Άνθρακας ο θησαυρός για τις μεγάλες οφειλές

Υποτίθεται πως η ρύθμιση θα έφερνε στα κρατικά Ταμεία «ζεστό» χρήμα το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα εισπράττονταν, δηλαδή σημαντικές, μεγάλες οφειλές προς την Εφορία που δεν είναι εύκολη η αποπληρωμή τους σε 12 δόσεις, ωστόσο τα ποσά που ρυθμίζονται είναι κυρίως μικρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πολύ λίγες. Ο λόγος είναι ότι σημαντικά ποσά χρωστούν κυρίως επιχειρήσεις στις οποίες δίνεται η δυνατότητα, βάσει της σχετικής διάταξης, να εξοφλήσουν τις οφειλές τους το πολύ έως 36 μηνιαίες δόσεις.

Αντίθετα, στα φυσικά πρόσωπα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, υπό προϋποθέσεις, σε έως 120 δόσεις αλλά κατά μέσο όρο τα ποσά που οφείλουν είναι χαμηλότερα.

Επιπλέον, στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάσσονται κατά κύριο λόγο οφειλές έως και 5.000 ευρώ που αφορούν και τη μεγάλη μάζα των οφειλετών.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση έως 500 ευρώ, που είναι και η πολυπληθέστερη ομάδα οφειλετών, ανέρχονταν σε 2.219.151 σε σύνολο περίπου 4 εκατ. οφειλετών. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από 500 έως 10.000 ευρώ ανέρχονταν σε 1.545.901.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Έως τώρα ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπολογίζεται σε περίπου 110.000.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων πρόκειται να ενεργοποιήσει ανενεργό μέχρι σήμερα χρέος αυξάνοντας τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Αντίθετα η Κομισιόν θεωρεί, ότι η ενεργοποίηση παγωμένων οφειλών θα είναι μηδαμινή μπροστά στη μεταφορά ήδη ρυθμισμένων οφειλών στο μέλλον.

Η έντονη κριτική που ασκεί η Επιτροπή στη ρύθμιση δημιουργεί το υπόβαθρο για πιέσεις από την πλευρά των θεσμών προς την κατεύθυνση του «ξηλώματος» της μετά τις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση, μετά και την παράταση που δόθηκε, εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ - Επίδομα 720 ευρώ: Δες ΕΔΩ αν το δικαιούσαι

Συντάξεις Ιουλίου 2019: Δείτε ΕΔΩ τις ημερομηνίες πληρωμής για ΟΛΑ τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις