ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μπόφινγκερ: Λάθος η διάγνωση της Μέρκελ

Π. Μπόφινγκερ: Λάθος η διάγνωση της Μέρκελ

Λανθασμένη χαρακτήρισε τη «διάγνωση» της Άγκελα Μέρκελ ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο Μπόφινγκερ υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνον εάν ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία αποτραπεί οριστικά».

Επίσης, ο γερμανός οικονομολόγος τόνισε ότι οι θέσεις της Άγκελα Μέρκελ για δημοσιονομική ένωση, μπορεί μεν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το ευρώ, αλλά όχι βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα, ο Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο άσκησε δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο.

«Έχουμε το πρόβλημα ότι η κυρία Μέρκελ έχει διαγνώσει λάθος τα βασικά προβλήματα. Πιστεύει πως έχουμε ένα πρόβλημα χρεών. Δεν βλέπει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των αγορών. Δεν βλέπει με πόσο επικίνδυνο τρόπο αναπτύσσεται η οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η λάθος διάγνωση μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ανάληψη κοινής ευθύνης στην ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη, για να αποφύγουν το «στόχαστρο» των αγορών Ισπανία και Ιταλία.