ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρική ΕΤΕ: Καταβάλλεται σήμερα «ψαλιδισμένη» κατά 40%

Επικουρική ΕΤΕ:  Καταβάλλεται σήμερα «ψαλιδισμένη» κατά 40%

Πιστώνονται σήμερα 2 Ιουλίου στους λογαριασμούς 16.000 δικαιούχων συνταξιούχων του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) και ΕΘΝΑΚ, οι επικουρικές τους συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά ποσά από 01/01/2019.

Μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της αίτησης της ΕΤΕ για την ακύρωση της απόφασης Πετρόπουλου, το υπουργείο καλεί και πάλι τη διοίκηση της Εθνικής να μεταφέρει άμεσα 36 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων.

Σύμφωνα με το νόμο το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει στο εξής την υποχρέωση καταβολής των επικουρικών συντάξεων της ΕΤΕ, ενώ η Εθνική υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023.

Σύμφωνε με ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ λόγω της παρέλευσης του εργάσιμου ωραρίου της ΕΤΕ, τα ποσά θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σήμερα μετά τις 11.00 π.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων είναι ήδη αναρτημένα και μπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Ταμείου (www.eteaep.gov.gr) ενώ στα ενημερωτικά μηνός Ιουλίου θα αποτυπώνεται το ποσό της νέας μεικτής επικουρικής σύνταξης, καθώς και οι σχετικές κρατήσεις.

Από τους επόμενους μήνες θα αποτυπώνεται με σαφήνεια και ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης, που λαμβάνει υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Ο νέος μαθηματικός τύπος καταλήγει σε μια νέα επικουρική σύνταξη, η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ, οδηγεί σε μια μέση επικουρική σύνταξη ύψους 364 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μια μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Συντάξεις έως 300 ευρώ θα λαμβάνουν στο εξής 6.300 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, από 301 έως 500 ευρώ θα εισπράττουν 6.572 δικαιούχοι, ενώ άλλοι 3.170 συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 500 ευρώ. Η μέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ.

Μερά το επανυπολογισμό οι συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (με βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ) έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρμόζονταν από το ΛΕΠΕΤΕ.

Στις αναδρομικές καταβολές παρακρατείται φόρος 20% σύμφωνα με το άρθρο 60, παρ. 5, του νόμου 4172/2013.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι θα συμβεί μετά τις εθνικές εκλογές - Ποιοι δικαιούνται και πόσα

Συντάξεις Αυγούστου 2019: Δείτε ΕΔΩ πότε θα πιστωθούν ανά Ταμείο