ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» σε μισθούς θα βάλουν επτά στους δέκα εργοδότες

«Μαχαίρι» σε μισθούς θα βάλουν επτά στους δέκα εργοδότες

Την περικοπή του μισθολογικού κόστους φαίνεται ότι σχεδιάζουν οι περισσότεροι εργοδότες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τεράστια κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επτά στους δέκα εργοδότες σχεδιάζουν να μειώσουν ή να συγκρατήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους. Επίσης, ο ένας στους δύο σχεδόν θα προχωρήσει σε περικοπές των πριμ, των επιδομάτων παραγωγικότητας και των διάφορων έμμεσων παροχών, την ίδια ώρα που ο ένας στις τρεις θα επιλέξει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε 2.000 επιχειρήσεις, με προσωπικό που υπερβαίνει τους 317.000 εργαζόμενους και με τζίρο περίπου 68 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει, το 69% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών ή και συγκράτησή τους, το 44% σε περικοπές των πριμ και των επιδομάτων παραγωγικότητας και το 43% σε περικοπές των έμμεσων παροχών προς τους εργαζομένους.

Επίσης, το 34% όσων μετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση τιμών, το 34% σε προσαρμογή του χρόνου εργασίας (κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις), ενώ το 28% σε απολύσεις.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Παράλληλα, η έρευνα αποτυπώνει τα κυριότερα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση. Μεταξύ αυτών η έλλειψη ρευστότητας σε προμηθευτές και πελάτες, ο περιορισμός της δανειοδότησης από τις τράπεζες, ο περιορισμός των εργασιών του βασικού πελάτη, κάτι που διαπιστώνεται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, η μετατόπιση του κοινού σε πιο φθηνές υπηρεσίες και η πίεση των προμηθευτών από το εξωτερικού για πιο άμεσες πληρωμές.

Θετικά στοιχεία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Βέβαια, θετικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές είδαν τις εξαγωγές να ενισχύονται έναντι των περασμένων δύο ετών, ενώ εκτιμούν νέα αύξηση των πωλήσεων το 2011.

Επενδύσεις

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν το σκέλος των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις. Το 73% των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε επενδύσεις το διάστημα 2011-2012 ήταν κερδοφόρες το 2010, ενώ το 63% των επιχειρήσεων που προχωρά το 2011 σε επενδύσεις ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ αναμένει ανοδικές ή έστω σταθερές πωλήσεις το 2011.

Την διετία 2009-2010, οι ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε επενδύσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που δόθηκε κυρίως για την αγορά νέου εξοπλισμού ή για την αντικατάσταση του υφιστάμενου. Ωστόσο, την τρέχουσα διετία οι επενδύσεις μειώνονται, ενώ μόλις το 40% των επιχειρήσεων αναμένεται να επενδύσει, έναντι 60% την περασμένη διετί.