ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πλήρης απάλειψη των Capital Controls το συντομότερο

Στουρνάρας: Πλήρης απάλειψη των Capital Controls το συντομότερο
EUROKINISSI

Την πρόθεσή του να εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση των capital controls αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι «μετά από 3,5 χρόνια έρχομαι για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου».

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της ΤτΕ, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά απο 3,5 χρόνια. Όπως ανέφερε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμισεις. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%, δήλωσε όμως πως δεν ανησυχεί καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» είπε πως και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορούν να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησαν ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της. Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

«Έφοδος» Μηταράκη στον ΕΦΚΑ: «Τηλεφωνούσα και δεν απαντούσαν»

Σχετικές ειδήσεις