ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η αλλαγή των στόχων για τα πλεονάσματα

Θεσμοί: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η αλλαγή των στόχων για τα πλεονάσματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα αποτελέσουν προσεχώς θέμα διαπραγμάτευσης έστειλαν στην Ελλάδα, αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών θεσμών από το βήμα του συνεδρίου του Economist. 

Αν και από κάποιους ομιλητές και ειδικά από το ΔΝΤ τονίσθηκε πως οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βαρίδι για την ανάπτυξη, ωστόσο ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, αρνήθηκε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα σε βιώσιμο μονοπάτι. Αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ολλανδός Φάιλμπριφ.

Ο ίδιος είπε πως σήμερα δεν βλέπει πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα ισχύουν για πάντα. Εστίασε δε στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης, κάτι που όπως είπε αποτελεί προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος. «Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά να υπάρξουν συζητήσεις για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr