ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2019: Δείτε ΕΔΩ αν δικαιούστε έκπτωση 50% ή απαλλαγή

ΕΝΦΙΑ 2019: Δείτε ΕΔΩ αν δικαιούστε έκπτωση 50% ή απαλλαγή

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζει τα κριτήρια για όσους δικαιούνται εκπτώσεις ή απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ 2019.

Συγκεκριμένα για την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων τα κριτήρια δεν αλλάζουν σε σύγκριση με το 2018 .

Έτσι λοιπόν:

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στο μισό φόρο που θα πληρώσει αυτή η κατηγορία φορολογούμενων που αριθμεί περίπου 1,33 εκ πολίτες θα φανεί φέτος και η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από το 30% έως και 20% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Η μείωση του 10% δεν τους αφορά αφού είναι δύσκολο ή απίθανο με αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια να έχουν περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η πλήρης απαλλαγή αφορά περίπου 70.000 νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Ζαχαριάς: Αυτός είναι ο γιος του επιχειρηματία που σκοτώθηκε στο φρικτό τροχαίο