ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι πέντε βασικοί άξονες της στρατηγικής των ελληνικών τραπεζών εν μέσω της πανδημίας

Οι πέντε βασικοί άξονες της στρατηγικής των ελληνικών τραπεζών εν μέσω της πανδημίας
INTIME

Οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν ουσιαστικά χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία και καλλιεργώντας το έδαφος για την ισχυρή ανάκαμψή της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως υπογραμμίζει, από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, οι τράπεζες προχώρησαν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση δράσεων με βασικούς στόχους την στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, την άμεση παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να αντέξουν στην κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους και την διασφάλιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας κρίσιμα έργα και επενδύσεις.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι τράπεζες κινήθηκαν στους εξής πέντε βασικούς άξονες:

  1. Άμεση, συνεχής και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν την οικονομία με κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Μάλιστα, για την υποστήριξη των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας, οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν στην χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα), αλλά αξιοποίησαν και τα επιμέρους δανειακά τους προγράμματα.

Χρηματοδότησαν 30 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας πετυχαίνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%.

  1. Αναστολή δόσεων πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν ταχύτατα και με απλοποιημένες διαδικασίες στην εκτεταμένη αναστολή δόσεων των δανείων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και που αναλογούν σε 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

  1. Στήριξη της Πολιτείας και της κοινωνίας μέσω εκτεταμένων προγραμμάτων

Οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης συνέδραμαν στην πανεθνική προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιούν, στήριξαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ συνέχισαν και διεύρυναν σημαντικές δράσεις για την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το συνολικό ποσό που διέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το σύνολο των εν λόγω δράσεων ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές Τράπεζες βρέθηκαν στο πλευρό της κοινωνίας και μέσω πολυάριθμων εκστρατειών ενημέρωσης των πολιτών για τις δυνατότητες εξυπηρέτησής τους μέσω των εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων (web και mobile banking, τηλεφωνική τραπεζική εξυπηρέτηση, δίκτυο ATM), με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού σε τραπεζικά καταστήματα και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ίδιων των πελατών τους.

Η συνδρομή των τραπεζών στην εθνική προσπάθεια αφορά και στην ανάληψη του κόστους νευραλγικών τομέων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, διατέθηκαν, εκτός από τα 13,5 εκ. των δράσεων ΕΚΕ και κεφάλαια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν σε υλικοτεχνικές υποδομές για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, την πλατφόρμα διαχείρισης του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, τον εκσυγχρονισμό της συλλογής πληροφοριών στο πλαίσιο διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και για την εκπόνηση σημαντικών μελετών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

  1. Μείωση των «κόκκινων δανείων» με στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων

Εν μέσω της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν τις προσπάθειες και πέτυχαν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απελευθέρωση κεφαλαίων, που, διοχετευόμενα στην οικονομία, θα διασφαλίσουν την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.

Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, οι τράπεζες αξιοποίησαν επιτυχώς τα εργαλεία του προγράμματος «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές και διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα καλωσόριζε την παράταση, την επέκταση και τη βελτίωση του προγράμματος «Ηρακλής» προκειμένου να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο περιορισμός του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό στη χώρα μας. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να αυξήσουν τα πιστωτικά τους προγράμματα και την ικανότητα τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

  1. Η προετοιμασία της επόμενης ημέρας της ελληνικής οικονομίας

Οι ελληνικές τράπεζες πάρα την πρωτοφανή κρίση του 2020, δεν παραμέλησαν το καθήκον τους για την προετοιμασία του εδάφους σε μία πιο δυναμική και εξωστρεφή ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ΕΕΤ:

Χρηματοδότησαν σημαντικά αναπτυξιακά και ενεργειακά έργα που τοποθετούν τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η αναμόρφωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ για την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, η ενεργειακή σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά και η ανάπτυξη του εθνικού οδικού δικτύου.

Επίσης, οι τράπεζες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το Δημόσιο και να αναλάβουν την ευθύνη για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Με τα δάνεια του Ταμείου, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα μοχλευθούν υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην οικονομία, σε αναπτυξιακά έργα, περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός που προκρίνεται από τις Ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές για το σκοπό αυτό δίνει κεντρικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως υποστηρίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην επίτευξη όλων των παραπάνω καθοριστική είναι η συμβολή των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης χιλιάδες εργαζόμενοι, εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών λόγω πανδημίας, εργάστηκαν για την ασφαλή και ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλα τα υποκαταστήματα, επεξεργάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ χιλιάδες αιτήσεις δανειοδοτήσεων και πέτυχαν την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών δικτύων, παρά τους πρωτόγνωρους όγκους συναλλαγών που διενεργούνται μέσω αυτών.

Οι προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την διάθεση επαρκών σε αριθμό και αποτελεσματικών εμβολίων έρχονται να στηρίξουν τον αγώνα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης. Σε αυτή τη νέα περίοδο για την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες θα εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους με στόχο την γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Ρoή Ειδήσεων