ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤτΕ: Στο -3,2% η πιστωτική επέκταση τον Οκτώβριο

ΤτΕ: Στο -3,2% η πιστωτική επέκταση τον Οκτώβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 3,2% σημείωσε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Οκτώβριο. Ωστόσο, θετική εξέλιξη αποτελεί η θετική ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις (οι εκταμιεύσεις των νέων δανείων ξεπέρασαν τις αποπληρωμές των υφιστάμενων), εξέλιξη που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από αρκετόν καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο του 2014 ήταν θετική κατά 209 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,8%, από -4,7% τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -3,5%, από -4,5% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 235 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 751 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,8%, από -7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ (με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της να διαμορφωθεί στο 0,1%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες κατά 218 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο.

Σχετικές ειδήσεις