ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Διαγράφονται στεγαστικά δάνεια 200.000 νοικοκυριών – Δείτε ποιους αφορά

Διαγράφονται στεγαστικά δάνεια 200.000 νοικοκυριών – Δείτε ποιους αφορά

Στη διαγραφή στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, προσανατολίζονται οι τράπεζες στο πλαίσιο των ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων που έχουν θέσει σε εφαρμογή τυπικά από 1/1/2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το ισόποσο κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες σχεδιάζεται να καλυφθεί από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαγραφές δανείων θα αφορούν περίπου 200.000 νοικοκυριά, τα οποία κρίνεται πως βρίσκονται σε οριστική αδυναμία να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Μάλιστα, η προοπτική διαγραφής των δανείων αυτών και το κόστος των 2 δισ. ευρώ που θα βαρύνει τις τράπεζες φαίνεται να έχουν πάρει τη σύμφωνη γνώμη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος και θα εγκρίνει τη σχετική εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο στεγαστικών δανείων 69 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η αξία των ακινήτων που αποτελούν την εμπράγματη εξασφάλιση αυτών των δανείων, έχει υποχωρήσει τόσο, ώστε να εκτιμάται ότι 15% - 20% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων είναι υποκαλυμμένα.

Η πτώση στις πραγματικές τιμές των ακινήτων υπολογίζεται σε 35% - 40% τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, διαχεόμενη σε όλες τις περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς: Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015

Έλεγχο σε επικίνδυνα ρούχα πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Καταστροφή για τον τουρισμό, μια αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή