ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά την οποία ωστόσο αναμένεται να τηρηθεί στάση αναμονής που θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

Ζητούμενο παραμένει αν θα ληφθεί απόφαση για την απομείωση ή όχι των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην EΚΤ.

Σημειώνεται ότι οι επαφές θα κορυφωθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους εταίρους και το ζήτημα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στην Κ.Ο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπ' όψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018).

Στη Ρίγα ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ είναι πιθανο να υπάρξουν και συναντήσεις και με άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδέχεται επίσης να υπάρξει συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια ευρύτερη ομάδα στα πρότυπα της Επταμερούς πριν από δύο μήνες

Οι διαρροές για ή από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) επιθυμούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο άρθρο της με τίτλο «Διάσωση, με κάθε κόστος», η Handelsblatt επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω υποστήριξη των Ευρωπαίων, ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΕΤΧΣ δεν θα αφήσουν αμέσως την Αθήνα να καταρρεύσει, αν δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμη και έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός, η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα.

Μέσω του ELA οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από μια ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής ενός δανείου η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως διευκρίνισαν οικονομικοί κύκλοι στην Handelsblatt.

Σχετικές ειδήσεις