ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Morgan Stanley: Στα 19 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών- Πιθανή έξοδος από το ευρώ

Morgan Stanley: Στα 19 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών- Πιθανή έξοδος από το ευρώ

"Η έξοδος από το ευρώ παραμένει ακόμη ρίσκο. Η εφαρμογή ενός προγράμματος από τον ESM μπορεί να αποτελεί μία πρόκληση, δεδομένων των πολλών εγχώριων πολιτικών περιορισμών, και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να επιστρέψει" αναφέρει ανάλυση της Morgan Stanley.

Αναλυτικότερα, η Morgan Stanley σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία (14/7/2015) εκτιμά πως οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία, 10 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε έναν λογαριασμό στον ESM, ενώ υπάρχουν προτάσεις για την διεξαγωγή περαιτέρω λεπτομερούς αξιολόγησης μετά από το καλοκαίρι.

"Εκτιμούμε ένα πιθανό κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ με βάση τα αποτελέσματα των περσινών stress tests της ΕΒΑ, ενώ η εφάπαξ προσαρμογή των προβλέψεων θα ανέλθει στα 14 δισ. ευρώ.

Η Morgan Stanley αναφέρει στην ανάλυσή της ότι το ευρωσύστημα χρηματοδοτεί το ήμισυ των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδότηση 89 δισ. ευρώ από τον ELA, μαζί με τα 39 δισ. ευρώ των κεφαλαίων της ΕΚΤ, το ευρωσύστημα τώρα χρηματοδοτεί το 33% των ελληνικών τραπεζικών ισολογισμών. Το Νοέμβριο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%, που ήταν και το χαμηλότερο, και στη συνέχεια ακολούθησαν εκροές καταθέσεων περίπου 40% τους τελευταίους επτά μήνες.

Τέλος, καταλήγει: "Ενώ βλέπουμε να συσσωρεύονται κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα σχετικά με το κεφάλαιο και την χρηματοδότηση, το αισιόδοξο σενάριο παραμένει υψηλό, κατά την άποψή μας – συνέχιση της ανάκαμψης του κορμού των λειτουργικών κερδών, και μια ραγδαία βελτίωση των μακροοικονομικών θα μπορούσε να περιορίσει την δημιουργία χρέους".

Σχετικές ειδήσεις