ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι εκλογές θα καθορίσουν τα stress tests και την ανακεφαλαιοποίηση

Οι εκλογές θα καθορίσουν τα stress tests και την ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου θέμα που θα αποτελέσει την καυτή πατάτα των επόμενων μηνών.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ευρωπαϊκές αρχές είναι να επισημάνουν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαθέσιμο πακέτο στήριξης – όπως αυτό των 25 δισ. ευρώ– και πρέπει να αξιοποιηθεί «πριν τεθεί σε ισχύ η κοινοτική οδηγία για το bail-in τον Ιανουάριο».

Υπενθυμίζεται ότι από τα 25 δισ. τα οποία προβλέπει η συμφωνία του Ιουνίου, τα 10 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι΄ αυτόν τον σκοπό ενώ για τα υπόλοιπα 15 δισ. οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το ύψος των αναγκών των ελληνικών τραπεζών καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από την πλευρά των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (SSM και EKT) να ανεβάσουν το ποσό αυτό στο μέγιστο δυνατό, έτσι ώστε να μπορεί να καλυφθεί σε κάθε περίπτωση η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των stress tests δεν καθορίζονται μόνο με τεχνικά κριτήρια αλλά και πολιτικά κριτήρια, για τον λόγο οι ανάγκες των τραπεζών σχετίζονται από το αν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δηλαδή το πόσο θα μας κοστίσουν οι τράπεζες και η ζημιά των capital controls ....σχετίζεται με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κι αυτό γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες καθορίζονται από τα stress-tests τα οποία συμπεριλαμβάνουν παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ κάτι που καθορίζεται από την πορεία της οικονομίας και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η διαδικασία

Η ΤτΕ με το υπουργείο Οικονομικών συστήνουν ομάδα εργασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς ο χρόνος αρχίζει να κυλάει και στις 24-25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών.

Όμως αυτή τη φορά σε αντίθεση με τις προηγούμενες ούτε οι τράπεζες, ούτε το ΤΧΣ, ούτε κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχουν λόγο σε αυτά τα stress tests και έτσι η απόφαση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα καθοριστούν απ΄ έξω. Οι τράπεζες παραδίδουν μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας τα στοιχεία που τους ζητούνται και η Τράπεζα της Ελλάδας τα διαβιβάζει στην Φρανκφούρτη όπου γίνεται η επεξεργασία χωρίς καμιά παρέμβαση ή έλεγχο από την ελληνική πλευρά, που γνωρίζει πολύ λίγα για τον τρόπο που θα καταλήξει η διαδικασία.

Οσον αφορά τις παραδοχές για τα stress tests διαμορφώθηκαν με τις χειρότερες προϋποθέσεις, και ακόμη και αν η κατάσταση αποδειχθεί λίγο καλύτερη οι παραδοχές δεν αλλάζουν. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο…στα αποτελέσματα των stress tests και στον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Επίσης σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί αυτά τα stress tests με τα stress tests του παρελθόντος είναι ότι ούτε οι τράπεζες ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ενημέρωση ή δυνατότητα παρέμβασης. Ο κ. Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του είναι σε πολύ συχνή επαφή με το αρμόδιο για την ανακεφαλαιοποίηση στέλεχος της ΤτΕ και με τον κ. Στουρνάρα ο οποίος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για την διαδικασία.

Οποία κυβέρνηση και αν συγκροτηθεί πρέπει να λύσει με ρυθμούς αστραπής τον γόρδιο δεσμό των προϋποθέσεων της ανακεφαλαιοποίησης..." για "να κλείσει αυτή το αργότερο μέσα στον Δεκέμβριο...".

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του 2015 και θα γίνουν σε πολύ χαμηλές τιμές οι οποίες καμιά σχέση δεν θα έχουν με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν πριν 2 χρόνια. Με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι τιμές προσδιορίζονται με βάση το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον -50% discount ή με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος.

Ο μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων θα αρχίσει να μετράει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου οπότε και θα υλοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις για τις ΑΜΚ των τραπεζών, όπου θα προσδιοριστούν οι όροι.

Οι ξένοι προεξοφλώντας θετικό σενάριο για την Ελλάδα ενδιαφέρονται να ανεβάσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών των τελευταίων 50 συνεδριάσεων ώστε να προσδιοριστούν ελκυστικά σε σχέση με τις μετοχές οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια προσέγγισης διεθνών επενδυτών προσπάθεια που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Μεγάλοι επενδυτές που είναι σήμερα μέτοχοι ελληνικών τραπεζών (όπως ο Τζον Πόλσον και ο Μάρκ Μόμπιους) ενδιαφέρονται-υπό προϋποθέσεις- για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου ενώ ενδιαφέρον δείχνουν πολυάριθμα επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Wellington Capital, Falcon Edge, Och-Ziff, Marathon, One Investments κ.α.

Σχετικές ειδήσεις