ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Σε «απομόνωση» πριν από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

ΕΚΤ: Σε «απομόνωση» πριν από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα συναντώνται με παράγοντες της αγοράς μία εβδομάδα πριν τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με επιστολή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι ανάγκη να αποφευχθούν η δημόσια φημολογία ή λανθασμένες αντιλήψεις για τις συναντήσεις μεταξύ μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των μέσων ενημέρωσης και παραγόντων της αγοράς», σημειώνει ο Ντράγκι, προσθέτοντας:

«Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε... ότι τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα αποφεύγουν να συναντούν ή να μιλούν με τα μέσα ενημέρωσης, παράγοντες της αγοράς ή άλλους εκτός της τράπεζας που έχουν ενδιαφέρον για τα θέματα νομισματικής πολιτικής, κατά την ήσυχη περίοδο, δηλαδή την περίοδο επτά ημερών πριν τις συνεδριάσεις για τη νομισματική πολιτική».

Η δήλωση αυτή, αναφέρει τηλεγράφημα του Ρόιτερς, βελτιώνει τη διαφάνεια του θεωρούμενου ως ισχυρότερου ευρωπαϊκού ιδρύματος, το οποίο οι επικριτές του θεωρούν και ένα από τα πιο αδιαφανή της Ευρώπης.

Η επιστολή Ντράγκι δημοσιοποιείται έξι μήνες μετά την αποκάλυψη από τον Μπενουά Κερέ - μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ - ευαίσθητων για την αγορά πληροφοριών σε ένα κλειστό δείπνο που είχε με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds).

Η κριτική στην ΕΚΤ επαναλήφθηκε μετά την ανακοίνωση των συναντήσεων που είχαν στελέχη της κεντρικής τράπεζας, από την οποία φάνηκε ότι εκπρόσωποι hedge funds και τραπεζών συναντιόνταν τακτικά με αξιωματούχους της ΕΚΤ, ακόμη και λίγο πριν από τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων

Σχετικές ειδήσεις