ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αλλάζει το καθεστώς ελέγχου των καταθέσεων Ελλήνων του εξωτερικού

Αλλάζει το καθεστώς ελέγχου των καταθέσεων Ελλήνων του εξωτερικού

Γρίφος για τους καταθέτες το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς (Common Reporting Standard, CRS) που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ - `ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ 1ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ CRS ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αφορά την ενημέρωση των φορολογικών αρχών κάθε χώρας με τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι πολίτες σε χώρες του εξωτερικού.

Δηλαδή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε πολλές δεκάδες χώρες από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία μέχρι τη Σιγκαπούρη, το Μονακό, τον Παναμά, το Χονγκ Κονγκ.

Από τον Ιανουάριο στην εφαρμογή του CRS θα συμμετάσχουν 54 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 ο αριθμός των χωρών θα αυξηθεί κατά 47.

Οσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ομως, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, χρήματα που δεν δικαιολογούνται δεν κινδυνεύουν απλώς με πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι τόκοι από καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό τα οποία οι δικαιούχοι απέφυγαν να δηλώνουν ως εισόδημα στις εγχώριες φορολογικές αρχές.

Στις γκρίζες και μαύρες καταθέσεις όπως εκτιμάται από στελέχη τραπεζών στην εφημερίδα οι δανειστές όχι μόνο δεν θα χαριστούν αλλά θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα μετατρέποντας τα, μέσω φόρου της τάξης του 90% σε κρατικά έσοδα από τα οποία θα αποπληρωθεί μέρος των δανείων που έχουν δώσει οι ευωπαϊκές κυβερνήσεις με τα μνημόνια για τη διάσωση της Ελλάδας.

Γι αυτό άλλωστε οι δανειστές έχουν απορρίψει την ελληνική πρόταση για φόρο 50% για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Να σημειωθεί πως το CRS αποτελεί συντονισμένη πολυεθνική πρωτοβουλία για τη ριζική αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε.

Σχετικές ειδήσεις