Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Αυξήσεις σε ταβέρνες και καφέ - Τι λένε φορείς του κλάδου

Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Εστίαση: Ιδιοκτήτες ταβερνών και καφέ εξηγούν στην κάμερα του Newsbomb.gr γιατί αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές στους καταλόγους τους 

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

«Αργοπεθαίνει» η εστίαση λόγω ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ύλης σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αλλά και της γενικότερης ακρίβειας δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το πώς θα τις κρατήσουν ζωντανές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, η ακρίβεια φέρνει στο όριο τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δίνουν αγώνα για να σταθούν στα πόδια τους. Όπως δήλωσαν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην κάμερα του Newsbomb.gr, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς την ώρα που η αβεβαιότητα για το μέλλον τους ενισχύεται.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες να επιτύχουν καλύτερες τιμές είναι περιορισμένες, αφού και για τους προμηθευτές τους οι αλλαγές των τιμών είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ υπογραμμίζουν ότι ο τζίρος τους έχει πέσει κατακόρυφα.

Όσον αφορά στην κατανάλωση των πολιτών, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η ακρίβεια έχει επηρεάσει και τους ίδιους αλλά και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς ο κόσμος αποφεύγει να κάνει μεγάλες παραγγελίες λόγω της γενικότερης ακρίβειας ενώ καταναλώνουν όλο και λιγότερα πιάτα.

estiasi.jpg
Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να απορροφήσουν ένα μεγάλο ποσοστό των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες. Εκεί συνάντησε τον κ. Δημήτρη Σπυρόπουλο Δημήτρη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Λάιος» ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

«Έχουμε κάνει μια μικρή αύξηση στις τιμές μας γιατί οι πρώτες ύλες έχουν πάει στον θεό, έχουμε πάνω από 50% αύξηση στην πρώτη ύλη. Πάμε στο σούπερ μάρκετ, εκεί που πριν δίναμε 300 ευρώ τώρα δίνουμε 600 ευρώ, η ενέργεια έχει αυξηθεί», είπε αρχικά.

«Ο κόσμος έχει μαζευτεί, δεν βγαίνει πλέον όπως έβγαινε, δουλεύουμε δυο φορές την εβδομάδα, μόνο Σαββατοκύριακο. Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, τα έξοδα έχουν πάει στο θεό, η ταβέρνα έχει γίνει πλέον είδος πολυτελείας. Προσπαθούμε με προσωπική εργασία, έχουμε μειώσει το προσωπικό στο 50%, παλεύουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον πελάτη, να κρατήσουμε τον πελάτη», σημείωσε και αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας που έχει πάρει «φωτιά»: «Το βασικότερο έξοδο είναι το ρεύμα. Έρχονται κάτι λογαριασμοί που μας κάνουν να τραβάμε τα μαλλιά μας. Όλο μας λένε ότι θα βοηθήσουν και η βοήθεια δεν είναι πουθενά».

O ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Λάιος», Σπυρόπουλος Δημήτρης.

Στην περιοχή των Αχαρνών, το Newsbomb.gr επισκέφθηκε ένα από τα πιο παραδοσιακά καφενεία της περιοχής, το καφε «Μπύρος» και συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη Κουλουριώτη Δημήτρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην άνιση μάχη που δίνουν τα καταστήματα εστίασης.

«Ο τζίρος έχει μειωθεί αισθητά, κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, ο κόσμος δεν βγαίνει. Έχουν περιορίσει τις εξόδους τους. Τα έξοδα έχουν αυξηθεί, η ΔΕΗ και οι πρώτες ύλες έχουν πάρει την άνοδο, εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές. Παλεύουμε μόνοι μας, είχαμε μια κοπέλα που βοηθούσε αλλά την σταματήσαμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουλουριώτης.

kouloutiotis.jpg
O ιδιοκτήτης του καφέ «Μπύρος», Κουλουριώτης Δημήτρης.

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το «Mikis Coffee» στην περιοχή των Αχαρνών και συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, Βαγγέλη Κατάρα, σχετικά με τον καφέ που αρχίζει να εξελίσσεται σε «προϊόν πολυτελείας», καθώς οι τιμές στις πρώτες ύλες αλλά και η ενεργειακή κρίση τον καθιστούν «είδος πολυτελείας».

kataras.jpg
O ιδιοκτήτης του «Mikis Coffee» Κατάρας Βαγγέλης.

«Οι αυξήσεις γίνονται καθημερινά, έχουμε ένα πρόβλημα με την απορρόφηση του κόστους. Πρέπει συνέχεια να κάνουμε ανατιμήσεις, αφού στα τιμολόγια που λαμβάνουμε από τους προμηθευτές, βλέπουμε συνεχώς αυξήσεις. Προσπαθούμε να μην ανεβάζουμε τιμές, κάνουμε μικρές αυξήσεις. Ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως πριν, ο κόσμος συνεχώς μειώνεται. Τα λειτουργικά μας έξοδα αυτή τη στιγμή είναι το ρεύμα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από «χρυσό» - Πόσο θα κοστίζουν φέτος

Σούπερ μάρκετ: Περισσότερα χρήματα για λιγότερο προϊόν

«Άγνοια» δηλώνουν οι καταναλωτές για το «καλάθι του νοικοκυριού»