Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Coca-Cola 3Ε: Μια ισχυρή ομάδα - Η συμβολή της The Coca Cola Company στην ελληνική οικονομία

Newsbomb

Η προσφορά του ιδιωτικού τομέα στο επίπεδο της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της απασχόλησης στην Ελλάδα διέπει το σύστημα αξιών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Coca-Cola Τρία Έψιλον. Όμως πόσο γνωρίζει ο πολίτης ποια είναι η πραγματική συμβολή ενός εταιρικού ομίλου αυτού του μεγέθους στην ελληνική οικονομία και ποια η επίδρασή του στην κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα της χώρας;

Δείτε πιο πάνω στην photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από την παρουσίαση της έρευνας

Πόσο δε μάλλον όταν η αυτή καθαυτή η εταιρική δραστηριότητα συνθέτει την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται για τη χώρα από μια «αλυσίδα» χιλιάδων ατόμων και εταιρειών που συνεργάζονται μεταξύ τους, για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη εποχή όσο η σημερινή;

Ερωτήματα όπως αυτά απαντώνται στη μελέτη του κοινωνικοοικονομικού αποτυπώματος που εκπόνησε η Coca-Cola Τρία Έψιλον. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας που εκπόνησε η ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία Steward Redqueen, με βάση τα στοιχεία του 2014, μελετήθηκε η δραστηριότητα των δύο εταιρειών, της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της The Coca-Cola Company στην Ελλάδα, καθώς επίσης και οι δραστηριότητες των εταιρειών Coca-Cola HBC Μ.Ε.Π.Ε. και ΤΣΑΚΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε, τοπικών θυγατρικών του Ομίλου Coca-Cola HBC AG (Coca-Cola HBC) στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του του κοινωνικοοικονομικού αποτυπώματος της Coca Cola κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr το βίντεο για την αλυσίδα αξίας της Coca Cola

kapstain2a

Ακολουθώντας το βραβευμένο με Νόμπελ μοντέλο «εισροών-εκροών», ο επικεφαλής της μελέτης, ο δρ. Ethan Kapstein (φωτό), καθηγητής στη Σχολή Woodrow Wilson του Πανεπιστημίου του Princeton στις ΗΠΑ και Ανώτερος Σύμβουλος επί των Οικονομικών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, συνόψισε τα στοιχεία της έρευνας στα παρακάτω βασικά στοιχεία, που αφορούν στην οικονομική συμβολή και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται για τον κλάδο, τους πελάτες και συνεργάτες, τους προμηθευτές και συνολικά για την εθνική οικονομία.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον και The Coca-Cola Company στην Ελλάδα:

• Έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην απασχόληση και στον κύκλο εργασιών του κλάδου των αναψυκτικών στην Ελλάδα: με 1.844 εργαζόμενους στις πωλήσεις, στις παραγωγικές μονάδες και σε διοικητικές θέσεις, απασχολεί σχεδόν τον 1 στους 2 εργαζομένους του κλάδου και συνεισφέρει με 54,6% στον κύκλο εργασιών του κλάδου μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

• Υποστηρίζει συνολικά €462 εκατ. σε εισοδήματα, φορολογικά έσοδα και κέρδη, από τα οποία τα €241 εκατ. αφορούν στους άμεσους συνεργάτες στην αγορά.

• Ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα και την τοπική παραγωγή, υποστηρίζοντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης, τον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά και στα τελικά σημεία πώλησης, δηλαδή στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα στους καταναλωτές. Το λιανεμπόριο και οι επιχειρήσεις εστίασης HO.RE.CA είναι οι κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από αυτήν τη δραστηριότητα, με €72 και €169 εκατ. προστιθέμενη αξία αντίστοιχα.

• Η συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές υποστηρίζει €140 εκατ. σε εισοδήματα, φορολογικά έσοδα και κέρδη (0,08% του ΑΕΠ), από τα οποία τα €99 εκατ. αφορούν σε άμεσους προμηθευτές (0,06% του ΑΕΠ).

• Αποδίδει το 1% του συνόλου των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους, που προκύπτει από άμεσους και έμμεσους φόρους. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 44% της συνολικής συμβολής στην ελληνική οικονομία.

• Υποστηρίζει συνολικά 21.300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας (το 0,6% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα). Το εισόδημα που προκύπτει από τις θέσεις αυτές υποστηρίζει πλήρως ή μερικώς 54.000 ανθρώπους. Από τις συνολικές θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται, 17.200 αναλογούν στο χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις εστίασης (0,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα και 80% της συνολικής απασχόλησης που υποστηρίζεται από τη δραστηριότητα).

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της έρευνας αφορά στην ανάλυση της αξίας που δημιουργείται από την εγχώρια παραγωγή των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέρος της προηγούμενης αξίας θα υπήρχε ακόμη και χωρίς την τοπική παραγωγή, τα μεγέθη που αντιστοιχούν αποκλειστικά στην παραγωγή των προϊόντων στην Ελλάδα, είναι:

• Προστιθέμενη αξία €79 εκατ., ανάλογη με το 0,04% του ΑΕΠ

• 1.528 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 753 θέσεις εργασίας στην εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης, σχετικά με την προμήθεια ζάχαρης, φρούτων, κουτιών αλουμινίου, γυάλινων μπουκαλιών, κ.α., 352 θέσεις στις παραγωγικές μονάδες, 264 θέσεις στον γεωργικό τομέα, σε παραγωγούς πατάτας και έμμεσες θέσεις εργασίας σε παραγωγούς ζάχαρης και φρούτων.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Kapstein επισήμανε σχετικά: «Αυτή η μελέτη καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που έχουν οι δυναμικές επιχειρήσεις στην οικονομία. Δείχνει πως οι εταιρείες δημιουργούν οφέλη όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα πολλαπλό αποτύπωμα με θετικό αντίκτυπο πέρα από την εταιρεία, στην απασχόληση και στους σχετικούς κλάδους συνολικά».

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Ερωτηθείς για το εάν και κατά πόσον η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα, ιδίως σε μια εποχή, όπου η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν τεθεί στη μέγγενη του Μνημονίου και των capital controls, ο δρ. Kapstein υπογράμμισε με έμφαση: «Πράγματι, το περιβάλλον στην παρούσα φάση είναι δυσμενές. Αλλά υπάρχει αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και για τις μεγάλες ευκαιρίες που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον για την ανάκαμψη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας».

KENTRIKIKAPSTEIN1a

«Η μεγαλύτερη συνεισφορά των εταιρειών σε μια εθνική οικονομία βασίζεται στις συνέργειες, την ομαδική δουλειά, την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού τους, με σκοπό να υπάρξει μέσα από διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης μια σύνθεση καινοτόμων ιδεών. Αυτό είναι που ονομάζεται “επένδυση στο μέλλον” και μόνο με αυτό το όπλο μπορούμε να πάμε κόντρα στην αβεβαιότητα», συμπλήρωσε ο διαπρεπής ακαδημαϊκός.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι, ώστε να παράγουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Τρία Έψιλον, Νάγια Καλογεράκη.

Τη σημασία που αποδίδει η Coca-Cola στην χώρα μας ως «στρατηγικό κέντρο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη εξήγησε και ο brand manager του ομίλου Δημήτρης Ξυνοτρούλιας: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Coca-Cola. Στην Αθήνα, άλλωστε, βρίσκεται και το στρατηγικό κέντρο αποφάσεων σε επίπεδο social media για συνολικά 23 χώρες».

Σχετικά με την The Coca-Cola Company στην Ελλάδα

Η The Coca-Cola Company είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, με περισσότερα από 500 εμπορικά σήματα και περισσότερα από 3.500 προϊόντα σε όλες τις κατηγορίες μη αλκοολούχων ποτών (ανθρακούχων ποτών, χυμών και φρουτοποτών, εμφιαλωμένου νερού, καθώς και έτοιμου [ready-to-drink] καφέ και τσαγιού).

Μαζί με την Coca-Cola, που αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο εμπορικό σήμα στον κόσμο, η The Coca-Cola Company εμπορεύεται 16 brands αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola Light/Diet Coke, Fanta, Sprite, Coca-Cola Zero, Vitamin water, Powerade, Minute Maid, Simply Georgia και DelValle. Μέσω του μεγαλύτερου συστήματος διανομής στον κόσμο, καταναλωτές σε περισσότερες από 200 χώρες απολαμβάνουν τα προϊόντα της, περισσότερες από 1,9 δισ. φορές την ημέρα.

Η The Coca-Cola Company δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο ως «Σύστημα», σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμφιαλωτές της (300 εμφιαλωτές παγκοσμίως), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή / εμφιάλωση, καθώς και για την πώληση / φυσική διανομή των προϊόντων της.

Η Coca-Cola Hellas είναι θυγατρική εταιρεία της The Coca-Cola Company με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη χάραξη στρατηγικής μάρκετινγκ των προϊόντων της και παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα προϊοντικής και εταιρικής επικοινωνίας, καθώς και υπηρεσίες για τη διασφάλιση των ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων στις τρεις χώρες. Τα προϊόντα της The Coca-Cola Company που διατίθενται στην Ελλάδα είναι τα Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola Zero, Coca-Cola Zero χωρίς καφεΐνη, Fanta, Powerade, Sprite, Nestea, illyissimo Caffe, illyissimo Macchiato, illyissimo Cappuccino.

Στην Ελλάδα, εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον που μαζί με την The Coca-Cola Company στην Ελλάδα, αποτελούν το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα.