ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Αφυγραντήρας: Το «μυστικό» για καθαρή και ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Αφυγραντήρας: Το «μυστικό» για καθαρή και ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Η θέρμανση δουλεύει στο φουλ, το θερμόμετρο δείχνει 21 βαθμούς Κελσίου μέσα στο δωμάτιο κι εμείς… κρυώνουμε!

Μα είναι φυσιολογικό; Μήπως μας τριγυρίζει κάποια «ομαδική», «οικογενειακή» ίωση; Γιατί δεν μπορούμε να ζεσταθούμε και πόσες ώρες πρέπει να έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ για να αισθανθούμε καλά; Προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει – και η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση η κατανάλωση περιττής ενέργειας στη θέρμανση. Αντίθετα, πρέπει να εξετάσουμε έναν άλλον πολύ σημαντικό, αν και κατά κάποιον τρόπο «κρυμμένο», παράγοντα που επηρεάζει το μικροκλίμα του σπιτιού μας: Την εσωτερική υγρασία.

Ο παράγοντας αυτός επηρεάζει αυτό που ονομάζουμε «αίσθηση θερμοκρασίας» και που είναι σχεδόν πάντα διαφορετική από την «πραγματική» θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Όταν δηλαδή οι μετεωρολόγοι ενημερώνουν πως «η θερμοκρασία αύριο θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου», δεν σημαίνει πως αυτό θα αισθανθούμε κι εμείς, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η υγρασία της ατμόσφαιρας που επηρεάζει την αίσθησή μας. Το ίδιο αναλογικά συμβαίνει και στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Μπορεί η θερμοκρασία να είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά αν η σχετική υγρασία είναι στο 80% για παράδειγμα, εμείς δε θα αισθανόμαστε την αντίστοιχη ζέστη!

Στην περίπτωση που δεν έχουμε ενημερωθεί για τον παράγοντα «υγρασία» και το πώς επιδρά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, ολισθαίνουμε στο λάθος: Αυξάνουμε τη θέρμανση, καταναλώνουμε περιττή ενέργεια και σπαταλάμε, στην ουσία, χρήματα. Η λύση που ταιριάζει στο πρόβλημά μας είναι απλή: Ένας αφυγραντήρας μπορεί να ρυθμίσει την κατάσταση. Η λειτουργία του είναι αυτή ακριβώς που χρειαζόμαστε, καθώς μειώνει την υγρασία του χώρου τόσο ώστε αν και δεν μεταβάλλεται η ένδειξη της θερμοκρασίας, οι συνθήκες βελτιώνονται και εμείς αισθανόμαστε τη ζέστη που αναζητούμε. Με απλά λόγια, αντί να «καίμε» για παράδειγμα, περισσότερο πετρέλαιο, που είναι ένα ακριβό σύστημα θέρμανσης από μια ακριβή πηγή ενέργειας, χρησιμοποιούμε τον αφυγραντήρα. Έτσι ρυθμίζουμε την υγρασία, επιτυγχάνουμε την ατμόσφαιρα που θέλουμε και ζεσταινόμαστε, χωρίς να αδειάζει το πορτοφόλι μας, γιατί ο αφυγραντήρας είναι πολύ πιο οικονομικός στη λειτουργία του.

Το φιλικό στο περιβάλλον ψυκτικό μέσο R290

Οι νέας γενιάς αφυγραντήρες, εκτός του ότι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους σε σχέση με παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, χρησιμοποιούν πλέον και το ψυκτικό υγρό R290, που είναι φυσικό στοιχείο (υδρογονάνθρακας). Το αέριο αυτό χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλικό στο περιβάλλον καθώς έχει μηδενικό δυναμικό καταστροφής του όζοντος (ODP) και παγκόσμιας θέρμανσης (GWP), ενώ παράλληλα είναι πιο αποδοτικό οδηγώντας σε ακόμα λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι πως το R290 είναι λιγότερο διαβρωτικό αέριο, γεγονός που κάνει τον αφυγραντήρα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στη χρήση και να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του.

Οι νέοι αφυγραντήρες Carrier NextGen

Αναζητώντας τον κατάλληλο αφυγραντήρα για το σπίτι μας, εντοπίζουμε την εταιρία κλιματισμού Carrier, που ιδρύθηκε από τον εφευρέτη του σύγχρονου κλιματισμού και τους νέας γενιάς αφυγραντήρες της NextGen. Διαθέτουν τις πιο εξελιγμένες λύσεις αφύγρανσης και καθαρισμού αέρα, συνδυάζοντας την απαράμιλλη τεχνογνωσία της Carrier με τη δύναμη των κορυφαίων φίλτρων HEPA. Λειτουργούν με το ψυκτικό μέσο R290, είναι διαθέσιμοι σε διάφορους τύπους, με ικανότητα αφύγρανσης από 10 έως 50 λίτρα νερού τη μέρα, ενώ είναι εξοπλισμένοι με ενσωματωμένη δυνατότητα λειτουργίας μέσω Wi-Fi.

Διαθέτουν επίσης μεγάλο εύρος ρύθμισης σχετικής υγρασίας από 35% έως 85%, αλλά και έξυπνη λειτουργία αφύγρανσης, κατά την οποία ο αφυγραντήρας επιλέγει αυτόματα τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας, μεταξύ 45% – 55%, ανάλογα πάντα με τη θερμοκρασία δωματίου. Ο θόρυβος που παράγουν κατά τη λειτουργία τους είναι εξαιρετικά χαμηλός, τα προ-φίλτρα τους αιχμαλωτίζουν και απομακρύνουν τα μεγάλα σωματίδια, τη σκόνη και τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων που αιωρούνται στον αέρα, ενώ το φίλτρο HEPA που περιέχουν συλλέγει και παγιδεύει ακόμα και τα πολύ μικρά σωματίδια, εξασφαλίζοντας έτσι πιο καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Τέλος, οι νέας γενιάς αφυγραντήρες της Carrier είναι εξαιρετικά φιλικοί προς τον χρήστη, καθώς έχουν τον δείκτη στάθμης νερού στην μπροστά όψη, ώστε ανά πάσα στιγμή να βλέπουμε το επίπεδο πληρότητας του δοχείου, ενώ εάν αυτό γεμίσει, τότε ο αφυγραντήρας θα απενεργοποιηθεί αυτόματα. Με τα περιστρεφόμενα ροδάκια και τη χειρολαβή γίνεται πολύ εύκολη η μεταφορά τους, ο χειρισμός τους γίνεται απλός μέσω της φωτιζόμενης οθόνης Interactive Display, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, διατηρούν τις προηγούμενες ρυθμίσεις και επαναλειτουργούν αυτόματα. Διαθέτουν ακόμα σύστημα προστασίας του ψυκτικού στοιχείου (evaporator) από τη δημιουργία πάγου, δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής αντλίας νερού και εγγύηση πέντε ετών για όλα τα μέρη της συσκευής.

Επιλέγοντας τη νέα γενιά αφυγραντήρων Carrier NextGen κερδίζουμε την ιδανικότερη λύση για την άμεση αντιμετώπιση της υγρασίας του σπιτιού μας, τη λύση που μας δίνει μια ζεστή, καθαρή ατμόσφαιρα και εξοικονομεί χρήματα από το οικογενειακό μας πορτοφόλι.