ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Αντλίες θερμότητας: To σύστημα θέρμανσης που ήρθε για να μείνει

Αντλίες θερμότητας: To σύστημα θέρμανσης που ήρθε για να μείνει

Είναι η εποχή του χρόνου που μας απασχολεί όλους το πώς θα θερμάνουμε τα σπίτια μας με ασφάλεια, με επάρκεια και με οικονομία. Εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ειδικά φέτος, έχουμε ακόμα έναν λόγο να εξετάσουμε προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να καταλήξουμε στο σύστημα θέρμανσης που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας. Ας μην παραβλέπουμε επίσης το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μία εποχή γενικότερων αλλαγών, κατά την οποία η ανθρωπότητα και ειδικά η Ευρώπη στρέφεται προς λύσεις ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, με την ενεργειακή στροφή ολόκληρης της ηπείρου προς την κλιματική ουδετερότητα να έχει ήδη ξεκινήσει.

Πέρα, λοιπόν, από τα προσωπικά, εξατομικευμένα κριτήρια, για την επιλογή ενός νέου συστήματος θέρμανσης, θα πρέπει να εξετάσουμε και να λάβουμε υπόψιν μας αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «μεγάλη εικόνα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεγάλη εικόνα είναι το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, το οποίο μας αφορά, λιγότερο ή περισσότερο. Επομένως, η επιλογή μας για σύστημα θέρμανσης είναι καλό να ικανοποιεί, εκτός από τη θέρμανση του σπιτιού μας με οικονομικό τρόπο και με ασφάλεια και τις παγκόσμιες επιταγές περί ενεργειακής κρίσης από τη μια, αλλά κυρίως από περιβαλλοντικής πλευράς – να επιλέξουμε, δηλαδή, ένα σύστημα που να θεωρείται «φιλικό» προς το περιβάλλον.

Αντλίες θερμότητας, ένα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης

Αυτή τη στιγμή, πρωτοπόρο σύστημα θέρμανσης, ειδικά όσον αφορά στα νεόκτιστα σπίτια ή όσα ανακαινίζονται την περίοδο αυτή, είναι οι αντλίες θερμότητας – που παρά το όνομά τους, προσφέρουν τόσο θέρμανση τους κρύους μήνες του χρόνου, όσο και ψύξη κατά τους θερμούς.

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος, του οποίου την ενέργεια η αντλία θερμότητας μετατρέπει σε θέρμανση.

Για να επιτευχθεί αυτή η μετατροπή απαιτείται η κατανάλωση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα 3kWh ανανεώσιμης ενέργειας και 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδουν 4 kWh θερμική ενέργεια.

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται από τα πιο οικονομικά συστήματα θέρμανσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ανάμεσα στα πλεονεκτήματά τους είναι το γεγονός πως πληρώνεις αφού καταναλώσεις, δεν απαιτείται μηχανοστάσιο και η εγκατάστασή τους γίνεται γρήγορα και εύκολα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης για το σπίτι.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα – νερού ESTIA της Toshiba

Ιδανική επιλογή για εμάς που θέλουμε να εγκαταστήσουμε αντλίες θερμότητας ως σύστημα θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης στο σπίτι μας, αποτελούν οι αντλίες θερμότητας αέρα – νερού ESTIA της Toshiba, που βρίσκουμε στα καταστήματα της αλυσίδας Κωτσόβολος. Προσφέρουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, με την «εγγύηση» της μακρόχρονης εμπειρίας της Toshiba.

Με την «εγγύηση» της Toshiba εκμεταλλεύονται στο έπακρο την προηγμένη τεχνολογία inverter, το διπλό περιστροφικό συμπιεστή DC Twin-Rotary και το νέο ψυκτικό μέσο R32 για να προσφέρουν την μέγιστη ενεργειακή απόδοση.

Διατίθενται σε δύο εκδοχές, ESTIA R32 All-ln-One με ενσωματωμένο δοχείο αποθήκευσης ζεστών νερών χρήσης χωρητικότητας 210L και ESTIA R32 Wall Mounted, όπου το Δοχείο Ζεστού Νερού Χρήσης είναι ξεχωριστό με επιλογές στο μέγεθος χωρητικότητας. Επιπλέον, οι μονάδες προσφέρουν έλεγχο λειτουργίας 2 ζωνών με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω της εφαρμογής Toshiba Home AC Control και είναι συμβατές με Google Assistant.

Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε για τις αντλίες θερμότητας ESTIA της Toshiba είναι πως μπορούν να συνδυαστούν με τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης, σε όσα σπίτια είναι ήδη εξοπλισμένα με παραδοσιακούς λέβητες αερίου ή πετρελαίου. Επιπλέον, μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τύπους συστημάτων θέρμανσης όπως, σώματα χαμηλής θερμοκρασίας (panels), ενδοδαπέδιο δίκτυο και τερματικές μονάδες νερού. Το εύρος λειτουργίας τους στη θέρμανση κυμαίνεται από -20°C μέχρι +25°C και στην ψύξη από +10°C μέχρι +43°C, ενώ η θερμοκρασία ζεστού νερού χρήσης από +40°C μέχρι +75°C. Τέλος, οι αντλίες θερμότητας Toshiba Estia χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Η επιλογή μας για το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού μας θα μας συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια, άρα είναι καλό να αφιερώσουμε χρόνο, να συμβουλευτούμε ειδικούς και να ακούσουμε εκείνους που διαθέτουν την απαραίτητη και κατάλληλη εμπειρία. Οι αντλίες θερμότητας ESTIA R32 All-ln-One και ESTIA R32 Wall Mounted από την Toshiba, με την πολύχρονη εμπειρία, τις οποίες βρίσκουμε στο δίκτυο καταστημάτων Κωτσόβολος, όπου ειδικοί είναι έτοιμοι να ακούσουν και να απαντήσουν στις απορίες μας, είναι η επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουμε για το σπίτι μας, όσο πιο άμεσα μπορούμε. Για εξοικονόμηση ενέργειας, υψηλή ενεργειακή απόδοση, για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης στο σπίτι μας, όποτε το χρειαζόμαστε.