ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το πρόγραμμα ΕΛΜΕΓΟ (Ελληνικά για Μετανάστες Γονείς) βραβεύτηκε με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2012».

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή διάκριση που ενθαρρύνει τις νέες πρωτοβουλίες στο χώρο της διδασκαλίας και εκμάθησης των γλωσσών και ενισχύει πρωτοποριακές πρακτικές και τεχνικές.

Το πρόγραμμα ΕΛΜΕΓΟ χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για δράσεις στοχευμένης έρευνας του 2010 και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο ΜΔΔ Ελληνικής Γλώσσας, (συντονιστής φορέας, υπεύθυνος: Αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ανδρουλάκης) σε συνεργασία με άλλες τρεις ερευνητικές ομάδες, από όλα τα τμήματα της Σχολής των Επιστημών του Ανθρώπου του Π.Θ.: Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΙΑΚΑ (με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν), Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του ΠΤΠΕ (με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου) και ομάδα του ΠΤΕΑ (με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου). Συνεργαζόμενοι φορείς ήταν ο Δήμος Βόλου, οι μεταναστευτικοί σύλλογοι της περιοχής του Βόλου (Αλβανών, Ρουμάνων, Βουλγάρων, Νιγηριανών), καθώς και διευθύνσεις και σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής του Βόλου.

Βασικός σκοπός και αντικείμενο του έργου ήταν η προσφορά ειδικών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, που επιτρέπουν σε μετανάστες/ριες – γονείς να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την αποτελεσματική επικοινωνία με τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των μεταναστών/ριών στην ελληνική κοινωνία. Η συμμετοχή των μεταναστών/ριών ήταν εθελοντική και δωρεάν.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις κύριες φάσεις: α) Ανίχνευση και ανάλυση γλωσσικών και επικοινωνιακών αναγκών μεταναστών/ριών γονέων με παιδιά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, β) σχεδιασμός διδακτικού υλικού με βάση τις ανάγκες των μαθητευομένων και προγραμματισμός αντίστοιχων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και γ) πραγματοποίηση των μαθημάτων.

Η τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Σήματος Γλωσσών του 2012 πραγματοποιήθηκε στη Θήβα και το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθηγητή κ. Νίκο Δεμερτζή, ο συντονιστής του έργου ΕΛΜΕΓΟ, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ανδρουλάκης.

Εφ. Θεσσαλία