ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου για ΦΠΑ: Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός νησιών

Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου για ΦΠΑ: Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός νησιών

Στην ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της Περιφέρειας θα είναι μεγάλη.

Αφορμή ήταν δημοσιεύματα, που εντάσσουν το εν λόγω θέμα στο πακέτο των διαπραγματεύσεων του σημερινού (9/3/2015) Eurogroup.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για «απαράδεκτη πράξη» πίσω από την οποία όπως είπε- βρίσκονται τα βρώμικα κίνητρα των κέντρων που απεργάζονται αυτού του είδους τα σενάρια, με σκοπό να προκαλέσουν «εμφύλιο» μεταξύ των νησιών.

«Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός νησιών σε πλούσια και φτωχά, αφού για να το καταλάβουν και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι σαν να συζητάμε το ενδεχόμενο να ισχύσει άλλος συντελεστής ΦΠΑ στα όρια του δήμου Αθηναίων και άλλος στα όρια του δήμου Αιγάλεω! Αυτοί οι οποίοι κάνουν τις διαρροές, έχουν σκοπό να προκαλέσουν έναν "εμφύλιο" μεταξύ των νησιών" δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και συνέχισε:

«Δεν ξέρω πόσο πλούσια και κοσμοπολίτικα μπορούν να χαρακτηρίζονται τα νησιά στα οποία έρχεται η περιφέρεια να καλύψει υγειονομικά τους κατοίκους τους».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τον Α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Παρακολουθούμε το θέμα. Δεν είμαστε αυτοί που θα το "σηκώνουμε" κάθε φορά που θα γίνεται κάποια διαρροή, όμως να ξέρουν όλοι ότι την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε εκεί, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι μειωμένοι συντελεστές έχουν θεσπιστεί με νόμο. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, η κατάργησή τους θα πρέπει να έλθει στη Βουλή και για να περάσει, θα πρέπει οι νησιώτες βουλευτές να την ψηφίσουν. Στην περίπτωση που το θέμα έλθει στη Βουλή, εμείς θα είμαστε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, την ημέρα της συνεδρίασης» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος κάλεσε όσους υιοθετούν την αντίληψη περί νησιών διαφορετικών ταχυτήτων, να μην ρίχνουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να οδηγήσουν τα νησιά σε χειρότερες ημέρες από τις σημερινές.

Σχετικές ειδήσεις