ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Στα κάγκελα» οι περιφερειάρχες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στην ΤτΕ

«Στα κάγκελα» οι περιφερειάρχες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στην ΤτΕ

Έκτακτο Συμβούλιο Περιφερειών συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή (03/04/2015) ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, με θέμα την απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα κεφάλαιά τους και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως υποστηρίζοντας οι περιφερειάρχες κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τις καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγοραστού, στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ήδη το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας κινδυνεύει.

«Συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα, με την αυτόματη ανάκληση από το Κράτος, των χρημάτων, που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «υπήρξε έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».

«Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά. Αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ΄αυτού, θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά, να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή παραμένει για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι' αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι Περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη. Εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της Περιφέρειας, με ένα σκεπτικό ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν τον έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων. Είναι πρωτόγνωρο, αυτό που συμβαίνει... σε μια χώρα όπου ολόκληρη η κοινωνία κινείται συρρικνωτικά, δεν παράγει τεχνικό πλούτο, πώς θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Το θέμα προέκυψε όταν έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξανδρος Χαρίτσης, έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών.

Μέσω του εγγράφου ζητείται η αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις