ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Koτζιάς: «Η Ευρώπη ας το καταλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση»

Koτζιάς: «Η Ευρώπη ας το καταλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση»

Στην επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με Πεκίνο και Μόσχα, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια συνέντευξη «εφ΄όλης της ύλης» στην ειδησεογραφική πύλη Huffington Post Italia.

«Όταν στην πολιτική χρησιμοποιούνται κάποια μέσα, ο σκοπός είναι να φέρουμε την άλλη πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται οι κυρώσεις, προκειμένου να εξοντώσεις την άλλη πλευρά, διότι δημιουργείς μόνον αστάθεια και μπορεί και να οδηγηθείς και σε χάος.

Θυμίζω δε, ότι επί πάρα πολλά χρόνια όλη η Δύση κουνούσε το δάχτυλο μπροστά στην Ελλάδα, επειδή είχαμε κάνει το εμπάργκο στη FYROM. Ο πρωθυπουργός πάει στη Ρωσία, θέλοντας να ενισχύσει τη συνεργασία μας με μια σημαντική χώρα για την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και για το εμπόριό μας.

Πάει σε μια χώρα με την οποία έχουμε μεγάλο έλλειμμα, αφού οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας. 'Αρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό» τόνισε αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και στο θέμα την κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Ερωτηθείς αν οι επαφές με την κυβέρνηση του Πεκίνου και της Μόσχας σχετίζονται με βούληση να αυξηθούν οι ρωσικές και κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω και των διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Εξήγησα σε μια συνάντηση που είχα με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το βρίσκω πάρα πολύ παράξενο, όταν ο κ. Ρέντσι πάει στη Μόσχα ή όταν η κ. Μέρκελ πάει στο Πεκίνο, και οι υπουργοί Εξωτερικών από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτονται για λόγους διακρατικού συμφέροντος και συνεργασίας τη Μόσχα και το Πεκίνο, όλοι να το θεωρούν αυτονόητο και επιτυχές.

Κάθε φορά που η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες αγορές -στην επιστήμη λέμε με τους υπόλοιπους χωρίς τη Δύση- κάποιοι κύκλοι αντιδρούν, ως να έχουμε εγκαταλείψει τη Δύση και να προχωρούμε σε πισώπλατο χτύπημα στα συμφέροντά τους». Οι δυο κύριες αιτίες, σύμφωνα με τον κύριο Κοτζιά, είναι -πρώτον- κάποια λανθασμένα στερεότυπα που αφορούν τη χώρα μας και- δεύτερον- η αντίληψη κάποιων ισχυρών χωρών της Δύσης που νομίζουν ότι οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, πρέπει να αποτελούν αποκλειστικό τους προνόμιο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στις «ιδιαίτερα καλές σχέσεις» που έχει με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος, όπως σημειώνει, «είναι ο άνθρωπος που κάθεται δίπλα μου στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο άνθρωπος που μου είπε την πρώτη καλημέρα και με ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή. Έχουμε μια φιλική σχέση η οποία με βοηθά και την οποία εκτιμώ ιδιαιτέρως». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι σχέσεις της Ελλάδος με την Ιταλία είναι καλές, διότι η Ιταλία σε κρίσιμες συζητήσεις έπαιξε θετικό ρόλο. Πάντα, βέβαια, θέλει κανείς να πετύχει περαιτέρω συνεργασία».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το «πόσο δύσκολη είναι», ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η κατάσταση πρέπει να είναι δύσκολη, νομίζω ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν δύσκολη την κατάσταση. Θεωρώ ότι κάποιοι έχουν και πολιτικές σκοπιμότητες στην αντιμετώπιση της Ελλάδος. Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι ένας μεγάλος, ιστορικός θεσμός που ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η στήριξη στους κανόνες δικαίου και η αναζήτηση συμβιβασμών. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι θα υπάρξει κάποιος ο οποίος θα παραβιάσει κανόνες δικαίου, που είναι θετικοί ως προς την Ελλάδα ή θα αποφύγει έναν καλό και δημιουργικό συμβιβασμό, τον οποίο και επιδιώκουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές, παράλληλα, ότι υπάρχουν δυο ξεχωριστά πράγματα, τα οποία είναι το χρέος, και η πολιτική, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λέει ότι θα πληρώσει τις δόσεις της, αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για να αναπτυχθεί η χώρα και η οικονομία της. «Κάποιοι, μόλις ακούνε ότι θα αλλάξουμε την πολιτική, ψευδώς λένε ότι δεν θέλουμε να πληρώνουμε και ότι είμαστε τεμπέληδες» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Κάποιοι» πρόσθεσε ο υπουργός «θεωρούν ότι απόδειξη πως θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, είναι να συνεχίσουμε μια καταστρεπτική πολιτική. Δηλαδή, είναι σαν κάποιος να φέρει έναν γιατρό στο σπίτι του και να λέει ο γιατρός ότι πρέπει να δώσουμε δηλητήριο στον ασθενή και να επιμένει: αν δεν δώσω δηλητήριο στον ασθενή σημαίνει ότι δεν θέλετε να με πληρώσετε».

Για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τη δυνατότητα βελτίωσής τους, εκτιμά ότι «το κύριο είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα στην κοινή γνώμη των δυο κρατών. Πρέπει να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι ούτε κλέφτες, ούτε απατεώνες είμαστε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς στην Ελλάδα, αλλά εγγυήσεις, και έχουν βγάλει ογδόντα δισεκατομμύρια κέρδη».

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς πιστεύει ότι «θα πρέπει αποφύγουν οι Έλληνες να συνδέουν την κριτική στην πολιτική της Γερμανίας με τα χαρακτηριστικά και τις νοοτροπίες του γερμανικού λαού, που είναι λαός με μεγάλη κουλτούρα και εργατικότητα».

«Ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση διότι έχει δει τα πρώτα δείγματα και έχει διαποστώσει ότι αντιστέκεται και θέλει να διαπραγματευθεί» αναφέρει, επίσης, ο κ. Κoτζιάς, σύμφωνα με τον οποίον «όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση, ότι δεν μπορούν να τον στραγγαλίσουν μέσα σε μερικές ημέρες, όπως είχαν την αυταπάτη ορισμένοι».

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με μια διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική πολιτική, η οποία νομίζω ότι σε μερικούς μήνες θα γίνει κυρίαρχη και σε σειρά άλλων κρατών» εκτίμησε.

Σε σχέση με την απειλή του Isis και τις εξελίξεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ο υπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, δηλαδή τα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας, τη Λιβύη, και τη Μέση Ανατολή».

Θεωρεί, δε, ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα χαίρει σταθερότητας, ενώ από όλες τις πλευρές του τριγώνου αυτού υπάρχει πίεση για αποσταθεροποίηση όλου του τριγώνου, οι φίλοι μας θα πρέπει να είναι πιο νουνεχείς -κάτι που έχει γίνει πολύ καλά αντιληπτό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- διότι είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, η Ελλάδα να επιδράσει σταθεροποιητικά πάνω σε αυτό το τρίγωνο, παρά να αποσταθεροποιηθεί».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες, και με τη δική του συμβολή, μπόρεσε να επισημανθεί ο νότιος κίνδυνος που συνδέεται με τη σταθερότητα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ διέψευσε και πάλι ότι αναφέρθηκε ποτέ σε πρόθεση της Ελλάδας να διευκολύνει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

«Κάτι τέτοιο είναι γελοίο και ψευδές. Εγώ έκανα μια ανάλυση και είπα ότι αν συνεχίσουμε να αποσταθεροποιούμε από τα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας, μέχρι τα δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και μελλοντικά χώρες όπως είναι η Ελλάδα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά. Και αν αποσταθεροποιηθεί όλη αυτή η περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μετακινήσεις εκατομμυρίων μεταναστών» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικές ειδήσεις