ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδριάσεις για Ανάπτυξη & Περιβάλλον

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδριάσεις για Ανάπτυξη & Περιβάλλον

Τις συνεδριάσεις των Κατευθυντήριων Επιτροπών (Thematic Steering Groups) των Πυλώνων «1 : Γαλάζια Ανάπτυξη» και «3 : Ποιότητα Περιβάλλοντος» της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αδριατικής Ιονίου (EUSAIR) φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.

Τις συνεδριάσεις των Κατευθυντήριων Επιτροπών (Thematic Steering Groups) των Πυλώνων Γαλάζια Ανάπτυξη» και Ποιότητα Περιβάλλοντος» της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αδριατικής Ιονίου (EUSAIR) φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.

Οι συνεδριάσεις αποτελούν τακτική διαδικασία του συστήματος Διακυβέρνησης της EUSAIR, για την υλοποίηση των στόχων της στις 8 συμμετέχουσες χώρες της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Τα θέματα που απασχολούν τους πυλώνες της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι: η καινοτομική ναυτιλία, η προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η αύξηση της διοικητικής ικανότητας για τη θαλάσσια διακυβέρνηση, η καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων και των παράκτιων οικοσυστημάτων, η μείωση της ατμοσφαιρικής, θαλάσσιας ρύπανσης και εδαφικής ρύπανσης, η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, οι επενδύσεις σε υποδομές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον κ.α.

Η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχει και παρακολουθεί ενεργά και τους τέσσερις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής που περιλαμβάνουν ακόμα τη Συνδεσιμότητα της Μακροπεριφερειακής Περιοχής (πυλώνας 2) και τον Παράκτιο Τουρισμό (πυλώνας 4).

Σε παράλληλες συνεδρίες με τις επιτροπές πραγματοποιήθηκε Στρογγυλό Τραπέζι Συζήτησης για θαλάσσια και ναυτιλιακά θέματα, παρουσία εξειδικευμένων επιστημόνων και στελεχών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το ΙΤΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ, τα μέλη των επιτροπών είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», όπως διαβάζουμε στο aftodioikisi.gr.

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης, τους συμμετέχοντες καλωσόρισε και υποδέχθηκε στο Ηράκλειο ο Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR).

Σχετικές ειδήσεις