ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή Αγοραστού για την μη πραγματοποίηση των γυρισμάτων του «Mamma Mia» στη Θεσσαλία

Επιστολή Αγοραστού για την μη πραγματοποίηση των γυρισμάτων του «Mamma Mia» στη Θεσσαλία

«Να λειτουργήσει το Film Comission Office και να δοθούν κίνητρα για παραγωγές στην Ελλάδα», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και με επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά επισημαίνει «το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα από την μη πραγματοποίηση των γυρισμάτων του Mamma Mia 2».

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρεται στα διαφυγόντα κέρδη από την τεράστια προβολή, που θα είχε για άλλη μια φορά η περιοχή, όπως έγινε και με την πρώτη ταινία και ζήτησε την ύπαρξη κινήτρων για τους παραγωγούς ταινιών του εξωτερικού στη χώρα μας.

Αναλυτικά η επιστολή του έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, συνέχεια της ταινίας Mamma mia, δηλαδή το σικουελ του επιτυχημένου αυτού μιούζικαλ δείχνει να καταλήγει στην Κροατία εξαιτίας της φορολογίας στην Ελλάδα, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στην ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Και αυτό γιατί το Film Comission Office που είχε αναγγελθεί από το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Επίσης η χώρα μας δεν διαθέτει νόμο για φοροεκπτώσεις/ φοροεπιστροφές, στους αλλοδαπούς παραγωγούς οι οποίοι επενδύουν, δηλαδή κάνουν γυρίσματα, στην Ελλάδα, όπως διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ. (αναφέρουμε ενδεικτικά τις Μάλτα, Ουγγαρία, Κροατία ή Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στις άλλες χώρες παρέχεται έκπτωση 18%-30%.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστά σε όλους τα οφέλη, που υπήρξαν για τη Θεσσαλία από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Mamma Mia στο Πήλιο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο το 2008, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Το ίδιο έγινε και στην Κεφαλλονιά με το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Είναι προφανές ότι με το να μην γυριστεί και η δεύτερη ταινία στη Θεσσαλία δεν χάνουμε μονάχα τα χρήματα από την ίδια την παραγωγή. Χάνουμε κυρίως τη δωρεάν διαφήμιση όταν θα προβληθεί η ταινία, σε ένα χρόνο από σήμερα. Χάνουμε, δηλαδή, τουρίστες! Είναι ενδεικτικό ότι στη βάση της μελέτης του ΙΟΒΕ για δαπάνη ύψους 25 εκατ. € μιας μεγάλης ξένης παραγωγής στην Ελλάδα (τα στοιχεία είναι από τη μελέτη του ΙΟΒΕ και αφορούν την παραγωγή Mamma Mia) εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 39 εκατ. € ως αποτέλεσμα έμμεσων, άμεσων ή προκαλούμενων επιδράσεων. Η συνολική αύξηση στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε όρους απασχόλησης, μία και μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πάνω από 755 θέσεις εργασίας (οι περισσότερες βέβαια μικρής διάρκειας).

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Film Comission Office και να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για τα κίνητρα στους αλλοδαπούς παραγωγούς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις