ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ελληνογερμανική συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ

Η ελληνογερμανική συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ

Μία ώρα αναμένεται να διαρκέσει η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Τι θα συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος

Η Άνγκελα Μέρκελ θα δεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στην Καγκελαρία, στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση.

Όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 20 Μαρτίου, η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας το διμερή χαρακτήρα της συνάντησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν αναμένει τη Δευτέρα, ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, αρκετά από τα διμερή ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, άπτονται των μεταρρυθμίσεων και κυρίως του προγράμματος το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από την κυβέρνηση Σαμαρά, με τους δύο τομείς βαρύτητας να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και η υγεία. Ο Γιόαχιμ Φούχτελ και ο Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force είχαν αναλάβει να προωθήσουν projects, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ηλεκτρονική διοίκηση σε ΟΤΑ και δημόσια νοσοκομεία, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑΘ και η διαχείριση των τοπικών δικτύων κ.α., αναθέτοντας συνήθως τις μελέτες σε γερμανικές εταιρείες.

Η Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ) έχει αναλάβει κρίσιμο κομμάτι των μελετών αυτών, όπως για τη μεταρρύθμιση της τοπικής διοίκησης, την ενέργεια, καθώς και την υγεία. Για την τελευταία, οι υπηρεσίες της εταιρείας, η οποία αναλαμβάνει έργα κυρίως από τα γερμανικά υπουργεία και δη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αμφισβητήθηκαν έντονα από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο κ. Κουρουμπλής πρόσφατα άνοιξε το θέμα της σύμβασης υπουργείου Υγείας-GIZ για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ύψους 10 εκατ. ευρώ, στρέφοντας τα βέλη του κατά των προκατόχων του στην οδό Αριστοτέλους, Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα αξιολογούσε τι έχει παραδόσει η γερμανική εταιρεία και τι αμοιβές έχει ήδη λάβει, επανεξετάζοντας στην ουσία τη συνέχιση ή όχι της συνεργασίας. Καθώς, όμως η μεταρρύθμιση στην Υγεία βρίσκεται υπό την αιγίδα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι πιθανό να υπάρξει μία ενδιάμεση λύση. Άλλωστε και η πρόσφατη συνάντηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, με τη Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Margaret Chan, πραγματοποιήθηκε σε συμβιβαστικό κλίμα, με τον Έλληνα αξιωματούχο να τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται για τη συνεργασία με τον ΠΟΥ και την αξιοποίηση τεχνογνωσίας από αυτόν, στα θέματα κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα.

Αν και με ποιο τρόπο η GIZ ή άλλες γερμανικές εταιρείες, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τεχνογνωσία στην Ελλάδα, θα είναι σίγουρα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ. Ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο φαίνεται πως δίνει βάρος η γερμανική πλευρά είναι η επιτάχυνση της λειτουργίας του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας, η ίδρυση του οποίου είχε ανακοινωθεί από τον Κάρολο Παπούλια και τον Γιόαχιμ Γκάουκ το Σεπτέμβριο του 2104. Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η λειτουργία του Γραφείου θα βελτίωνε σημαντικά τις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς αποτιμούν πολύ θετικά το ρόλο των αντίστοιχων υπηρεσιών σε Γαλλία και Πολωνία. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που το κλίμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών πυροδοτείται από τα ΜΜΕ, είτε με αφορμη τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είτε με τις γερμανικές πολεμικές επαρνορθώσεις είτε με τα κλισέ για τους Έλληνες που αναπαράγονται στο γερμανικό Τύπο, το Βερολίνο θεωρεί ότι το Γραφείο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της γνωριμίας και αλληλοκατανόησης της νεολαίας των δύο χωρών.

Σχετικές ειδήσεις