ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα μετά το «σεισμό» του 61,3%

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα μετά το «σεισμό» του 61,3%

Νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας διαμόρφωσε η σαρωτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής (05/07/2015) με ποσοστό 61,3%.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ - ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ – ΠΥΚΝΟ 48ΩΡΟ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο για τη χώρας μας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα έχοντας στο «χέρι» του το ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του, προκειμένου να φέρει συμφωνία με τους δανειστές.

Σήμερα, στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έπειτα από την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος, λίγες ώρες μετά το ξεκαθάρισμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισήμανε ότι θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

«Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα "μέσα ή έξω από το ευρώ" πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης».

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο μήνυμά του ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως την κατάσταση».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξης του χρέους.

«Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις, βιώσιμες, αρκεί να τις επιδιώκουν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ γενναία επιλογή» την ψήφο υπέρ του «ΟΧΙ», που τόνισε ότι έγινε κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η εντολή που έχει λάβει δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή για βιώσιμη λύση, την οποία διαβεβαίωσε ότι θα υπηρετήσει «χωρίς χρονοτριβή».

«Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε ένα. Χρέος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΕΚΤ, EuroWorking Group, Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από χθες το βράδυ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με επικοινωνίες της ελληνικής πλευράς με ευρωπαίους αξιωματούχους, στοχεύοντας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Εντός της ημέρας συνεδριάζει η ΕΚΤ για τη ρευστότητα, τη σκυτάλη παίρνει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής, αύριο, Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μέρκελ και Ολάντ αιτήθηκαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από μεταξύ τους επικοινωνία, σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Αίτημα που έκανε, τελικά, αποδεκτό ο Τουσκ λίγο αργότερα.

Συγκεκριμένα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν πάντως αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

Πυρετώδεις διεργασίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που έκαναν λόγο για μούδιασμα των δανειστών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν εκτάκτως στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ανακοίνωση του Ελιζέ, η οποία αναρτήθηκε και στο Twitter, επισημαίνεται ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015

Σχετικές ειδήσεις