ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε προλάβει να κυνηγήσουμε τους πλούσιους!

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε προλάβει να κυνηγήσουμε τους πλούσιους!

Εκτός από... φόρτο εργασίας (επιλεκτικό έναντι των φτωχών;) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει πως ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο πως η χώρα θα βγει από την κρίση, έτσι όπως θα ήθελε μία αριστερή κυβέρνηση.

Ο Guardian προλογίζει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών με την εξής φράση: «Είναι ο άνθρωπος που κάνει την λιγότερο ζηλευτή δουλειά στην Ευρώπη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «αναγκάστηκε ν’ αφήσει στην άκρη τις μαρξιστικές του απόψεις» την περίοδο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι.

«Ήταν ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών. Όμως: «Όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στην δραχμή, κάνουν λάθος. Στηρίζονται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε και πάλι τους όρους του. Αυτή η ιδέα ότι εκτός Ευρωζώνης θα είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ό,τι σου αρέσει δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία και δεν υπάρχει ποτέ στην οικονομική ιστορία».

Αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Ακόμα και ο Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί και συνεργάζεται με τους θεσμούς με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο».

Επιμένει ο Έλληνας υπουργός πως: «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει μόνον εφόσον έχει αντίκρισμα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για «μεταρρυθμιστική κόπωση», για το αδιέξοδο των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι «δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Και πώς να δουν όταν μόνον για τις συντάξεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα δώδεκα περικοπές;

Ποιο, όμως, είναι το ζητούμενο για μία… Αριστερή κυβέρνηση;

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Το τελικό τεστ για την Αριστερά δεν είναι αν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Κι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν εξίσου καλά. Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να τον εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτό αφήνει χώρο για ριζικές αλλαγές στην Υγεία και την Παιδεία, την κοινωνική σφαίρα για την οποία η Αριστερά είναι περήφανη».

Υπεραμύνεται της εντατικής δουλειάς που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών λέγοντας πως: «Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο… κάτι τέτοιο δε θα το έκαναν ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ διότι θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα».

Κατά τα υπόλοιπα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως: «Δουλεύουμε πολύ σκληρά».

Επιλεκτικά… σκληρά; Καθώς πως ερμηνεύεται η φράση του: «Δεν έχουμε προλάβει να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης»!

Σχετικές ειδήσεις