ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις - Παράταση θα ζητήσει η Αθήνα

Προς «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις - Παράταση θα ζητήσει η Αθήνα

Να βρουν κοινό τόπο στις διαπραγματεύσεις επιχειρούν κυβέρνηση και δανειστές σε νέο γύρο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης.

Μεγάλο «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σενάριο να ζητήσει παράταση η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους καθώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή που θα λύσει το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων.

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτό το πακέτο των 13 προαπαιτούμενων. Αντίθετα, σε αυτό το πακέτο των μέτρων θα συμπεριληφθούν μόνο τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια. Τα στεγαστικά, που "καίνε" χιλιάδες νοικοκυριά, παίρνουν παράταση και πιθανότατα θα συζητηθούν με... νέους όρους.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ή όχι του ΑΔΜΗΕ.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη τα δύο αυτά θέματα, μαζί με το ασφαλιστικό, να τα διαπραγματευτεί έως το τέλος και, εν συνεχεία, να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για το εάν και πού θα νομοθετήσει μονομερώς.

Το τελεσίγραφο λήγει αύριο Παρασκευή και αν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία τότε ο δρόμος για το 1 δισ. ευρώ γίνεται ανηφορικός.

Στο απογευματινό ραντεβού, παρουσία του ΥΠΟΙΚ και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη θα τεθούν και πάλι επί τάπητος το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, και γενικότερα όλα τα χρηματοπιστωτικά θέματα.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινή γλώσσα ανάμεσα στις δύο πλευρές τότε η Αθήνα θα ζητήσει παράταση στις διαπραγματεύσεις.

Τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση Στουρνάρα – Σταθάκη Τσακαλώτου

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρίες ή funds, το οποίο είναι ένα από τα 13 προαιπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες στηριζεται σε μεγάλο βαθμό στον Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίον είχε αναθεωρησει πρόσφατα η ΤτΕ.

Σχετικές ειδήσεις