ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Φίλης: Θα είμαστε έτοιμοι με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Νίκος Φίλης: Θα είμαστε έτοιμοι με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Την αισιοδοξία του ότι το υπουργείο θα έχει κλείσει όλες τις «τρύπες» και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς προβλήματα, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», έκανε γνωστό ότι ήδη στα σχολεία βρίσκονται 24 εκατ. αντίτυπα βιβλίων προκειμένου το πρώτο κουδούνι να βρει τους μαθητές με γεμάτες τις σχολικές σάκες, να ξεκινήσει η χρονιά ομαλά και να μην επαναληφθεί το παλαιότερο φαινόμενο των φωτοτυπιών.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς ανέφερε πως έχει ήδη προχωρήσει η προκήρυξη για περίπου 21.000 θέσεις αναπληρωτών.

«Θα τις έχουμε κι αυτές (τις θέσεις). Από την πρώτη μέρα το μεγαλύτερο μέρος, καθώς η χρονιά "γεννάει" πολλές φορές ανάγκες από εκπαιδευτικούς (π.χ. επαπειλούμενες κυήσεις κλπ)» διευκρίνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών επανέλαβε ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε και τις προαναγγελίες απεργιών, όπως για παράδειγμα αυτή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

«Κάθε τόσο έχουμε μια ανακοίνωση, η οποία αναγγέλλει μία διάλυση εκ μέρους παραγόντων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πλέον χαρακτηριστικός. Μας είπαν ότι πάμε να κλείσουμε το ολοήμερο δημοτικό. Λάθος, το ολοήμερο δημοτικό έχει τα ίδια παιδιά που είχε και πέρυσι. Κι όχι μόνο τα έχει αλλά κι έχει αναβαθμιστεί διότι έχουμε μαθήματα όχι μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων που αφορούν καλλιτεχνικά, μουσική, αγγλικά. Έχουμε σε όλα τα σχολεία πια που είναι από τετραθέσια και πάνω και η ελληνική περιφέρεια θα καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει το νέο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο», επεσήμανε ο κ. Φίλης.

Αναφορικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ανέφερε ότι οι αιτήσεις είναι περίπου όσες και πέρυσι και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρχουν κι άλλοι (ενδιαφερόμενοι) θα τους πάρουμε».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των περίπου 22.000 παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και διαμένουν σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως προβλέπονται ήδη τάξεις υποδοχής στα σχολεία το απόγευμα, προκειμένου τα παιδιά αυτά «να μπορούν να μάθουν ελληνικά, τη γλώσσα τους να καλλιεργήσουμε και κάποια ξένη γλώσσα, αν μπορούμε, και μετά σύντομα, αφού περάσουμε αυτό το πρώτο στάδιο να μπορούν να διδαχθούν στις ίδιες τάξεις μαζί με τα Ελληνάκια».

Στις τάξεις αυτές θα κληθούν να διδάξουν «δάσκαλοι οι οποίοι έχουν μία εμπειρία από το παρελθόν, εκπαιδευτικοί οι οποίοι γνωρίζουν να διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα» και θα αξιοποιηθούν και άνθρωποι «που έχουν μία εμπειρία», πρόσθεσε.

Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν σχολικές δομές σε καταυλισμούς που δεν είναι κοντά σε πόλεις για να μπορούν να μάθουν τα προσφυγόπουλα την ελληνική γλώσσα, ενώ εντός των camps θα λειτουργήσουν επίσης νηπιαγωγεία και δομές δημιουργικής απασχόλησης.

Σχετικές ειδήσεις