ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα: Τι θα πει για το χρέος και την παγκοσμιοποίηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα: Τι θα πει για το χρέος και την παγκοσμιοποίηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Επίσκεψη Ομπάμα | Ειδήσεις:Ιστορικής σημασίας για τον ίδιο και μόνον η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ- Τι θα πει για το χρέος και τη σκληρή λιτότητα.Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα επισκεφθεί το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ στις 12:30 αναμένεται να μιλήσει στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου.

Στο φουλ οι μηχανές της επικοινωνιακής φιέστας τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Μετά τις γενικολογίες και τα ευχολόγια του, ο κ. Ομπάμα θέλει να κάνει δηλώσεις φωτογραφιζόμενος με φόντο την Ακρόπολη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει την τελευταία του ομιλία στο Ίδρυμα Νιάρχου.

Ο στόχος του είναι να κάνει την τελευταία του ομιλία από την Αθήνα, την κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας και να μιλήσει για τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης που ο ίδιος υπηρέτησε για δυο θητείες.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν ισχυριζόμενοι ότι δήθεν η χώρα μας κέρδισε σημαντικό πλεονέκτημα από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.

Στην ομιλία του θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.

Πλήθος πολιτικών προσώπων και υψηλών προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό κόσμο πρόκειται να παρευρεθούν στο Ίδρυμα για την ομιλία αφού περάσουν από αυστηρό έλεγχο, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Παρθενώνα.

Στην ίδια, συμβολική κίνηση είχε προβεί και ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ήταν ο τελευταίος εν ενεργεία -πριν τον Ομπάμα- Αμερικανός πρόεδρος που βρέθηκε στη χώρα μας, πριν από 17 χρόνια.

Τίποτα με... μπόλικο καθόλου οι υποσχέσεις του για το χρέος

«Πάγωσε» η ελληνική κυβέρνηση με την τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα, που θύμισε... Μέρκελ: «Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα» - Ηχηρό μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τα εθνικά θέματα.

Όπως εύστοχα είχε επισημάνει το Newsbomb.gr εδώ και αρκετές ημέρες ο κ. Μπάρακ Ομπάμα ήρθε στην Αθήνα για να μοιράσει χαμόγελα και... φθηνή ελπίδα, η οποία άλλωστε δεν κοστίζει και τίποτα.

Έτσι κατέγραψε το Newsbomb.gr την επίσκεψη Ομπάμα στο Live blog

Με τον ίδιο τρόπο που εδώ και 6 χρόνια αντιμετωπίζει την Ελλάδα η κυρία Μέρκελ, ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε τη συμπράστασή του στον ελληνικό λαό, χωρίς όμως να κομίζει κάτι συγκεκριμένο ως λύση για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια. Αντιθέτως άφησε να εννοηθεί ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Διονυσίας Προκόπη που παρακολούθησε τις συναντήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Ομπάμα: Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά έχετε δρόμο ακόμα

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ο λαός σας έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει», συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό. «Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία», είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την κυβέρνηση για τη συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα.

«Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και προσθέσε: «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια».

«Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από τη στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Επί της ουσίας, το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που περίμεναν μια πιο σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτησή του μπροστά στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας, ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε όλο το διάλογο Ομπάμα - Παυλόπουλου

Μαστίγιο και καρότο από τον Ομπάμα για το χρέος

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Τρίτης (15/11) υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με κυρίαρχα ζήτημα το Κυπριακό, την κρίση, το προσφυγικό αλλά και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Είναι για μας μεγάλη η χαρά και τιμή που έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως ένα από τους τελευταίους σταθμούς του ευρωπαϊκού ταξιδίου σας καθώς αυτό δίνει σημαντικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας, «Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία 4 χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας και ελπίζουμε σύντομα οι θυσίες και οι κόποι μας να βρουν ανταπόκριση στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τη κρίση του χρέους».

«Προσβλέπουμε σε μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που θα αφορά όλη την Ευρώπη, την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», συνέχισε λέγοντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι' αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες.

Διαβάστε εδώ όλο το διάλογο Ομπάμα - Τσίπρα

Κατά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα δεν έλλειψαν και τα απρόοπτα.

Δείτε εδώ τις γκάφες

Δείτε εδώ τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Μέτρα ασφαλείας

Οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για την ασφαλή παραμονή του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα. Από χθες το πρωί τέθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 4.500 αστυνομικών, ενώ στην Αθήνα έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές. Άνδρες της Ασφάλειας, της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου, θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα. Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Μάλιστα, μαζί με το υπόλοιπο υλικό έχει έρθει κι ένα ελικόπτερο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στα σημεία όπου κινείται ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον μισή ώρα πριν και θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και σε άλλα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα "κινητό νοσοκομείο" 150 ατόμων, που έχει φτάσει από τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, θα κλείνουν δρόμοι με τη συνοδεία του και θα ανοίγουν μετά από κάποιο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστή η χρονική στιγμή που θα συμβαίνει η κάθε παρέμβαση.

Πάντως, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Από την ΕΛΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αρκετά σχολεία του δήμου Αθηναίων λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ και τα οποία καθιστούν αδύνατη την προσέλευση ή αναχώρηση των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού τους.

Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων, μετά από εισήγηση των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, αποφάσισε να μη λειτουργήσουν τα εξής σχολεία:

1. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΣΠΑ στην οδό Σκουφά 43.

2. 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στην οδό Π. Κυριακού 10.

3. 15ο Νηπιαγωγείο Αθήνας στην οδό Π. Κυριακού 10.

4. 1ο 12/ θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4.

5. 35ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στην οδό Κωλέττη 34

6. 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην οδό Καλλισπέρη 1

7. 27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Καλλισπέρη 1

8. 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Αδριανού 106-108

9. 74ου Δημοτικό Σχολείο Αθηνών "Βασίλειος Καμπάνης" στην οδό Αδριανού 106-108

10. Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4

11. Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4

12. 95ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Κωλέττη 34

13. 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ»

14. 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

15. 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών

16. 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών

17. 5ο Γυμνάσιο Αθηνών

18. 46ο Γυμνάσιο Αθηνών

19. 46ο ΓΕΛ Αθηνών

20. 26ο ΓΕΛ Αθηνών

21. 26ο Γυμνάσιο Αθηνών

22. 1ο Πειραματικό Γυμνασίου Αθηνών

23. 2ο Πειραματικό Γυμνασίου Αθηνών

24. 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών

25. Ε.Ε.Ε.Ε. Κωφών και Βαρηκόων

26. Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α' Αθήνών.

Επίσης, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, λόγω του εορτασμού της επετείου για τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν θα λειτουργήσουν τα παρακάτω σχολεία:

1) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κωφών - Βαρηκόων Αθήνας

2) 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

3) 15ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

4) Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών

5) 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών

6) 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών

7) 5ο Γυμνάσιο Αθηνών

8) 46ο Γυμνάσιο Αθηνών

Σχετικές ειδήσεις